Algemeen
Werk je als VRI-beheerder, adviseur of projectleider en ben je nauw betrokken bij het implementeren en beheren van iVRI’s? Dan is deze cursus geschikt voor jou.
Steeds meer wegbeheerders, (beleids)adviseurs en projectleiders krijgen te maken met iVRI’s, slimme verkeerslichten. Komende tijd moeten zij vele iVRi’s ‘van de tekentafel naar het kruispunt’ zien te brengen. Willen deze slimme verkeerslichten daar probleemloos kunnen werken op basis van het gewenste verkeerskundige doelstellingen, dan moet een aantal zaken op orde zijn, zoals de techniek, verbindingen en kruispunttopologie. Ook moet het gewenste beleid vastliggen.
In deze vierdaagse cursus gaan we de diepte in en brengen we je op de hoogte van alle aspecten van de iVRI: Wat is en kan een iVRI en hoe breng je een iVRI succesvol op straat (van voorbereiding, realisatie, acceptatie, evaluatie tot en met het beheer en onderhoud). Je leert op basis van het Stappenplan iVRI welk proces een wegbeheerder dient te doorlopen om te komen tot een goed werkende iVRI zodat je als professional op een efficiënte wijze de uitrol van iVRI’s kunt faciliteren en optimaal gebruik kan maken van de nieuwe verkeerskundige mogelijkheden.
Wil je minder ver de diepte in en heb je behoefte aan een overzicht in vogelvlucht? Dan is de korte online cursus Wegwijs in iVRI geschikt.
Programma
Dag 1 | Utrecht
introductie | Joost Hormann
- Stappenplan uitrol iVRI in vogelvlucht
- Beleidskaders en stakeholders
- Aanbesteden
basis | Tom Steijvers
- Privacy, security & aansprakelijkheid
- Techniek, configuratie & communicatie (aanvraag TLC-ID en UDAP token, iVRI configuratie koppelvlak formulier etc.)
- Beheer en onderhoud (landelijke governance & gremia, nieuwe aspecten B&O iVRI, nieuwe standaarden)
Dag 2 | Utrecht
regeling | Sjoert Bakker
- Netwerk en solitair
- iVRI: “van regelen op cyclustijd naar regelen op wachttijd”
- Sturingsmogelijkheden voor beleid
- Voorspelling vs. flexibiliteit
praktijk | Ronald Sinnige
- Achtergrond een aanleiding iVRI’s
- Ervaringen uitrol
Dag 3 | Utrecht
kruispunttopologie | Joost Hermans
- ITF standaard
- Kruispunt tekeningen
- Produceren ITF
- Controle en Topoportal
evaluatie en communicatie | Tom Steijvers
- Use cases en ITS-applicaties (voorbeelden waar worden welke use cases toegepast, welke ITS applicaties zijn er en wat zijn de verschillen)
- Ontwerp en simulatie
- Evaluatie
Dag 4 | Amersfoort
beheer en onderhoud | Arjan Bezemer en SWARCO
- Extra te borgen aspecten als gevolg van iVRI
- Privacy, security en aansprakelijkheid
- Beheerkosten en onderhoudsplanning
testen | Arjan Bezemer en SWARCO
- iFAT (keuring iVRI in de fabriek)
- iVRI-koppelvlakken
- Keten
- Huidige functies
- Use-cases
Docenten


Joost Hormann
Joost Hormann werkt sinds 2016 voor DTV Consultants. Hij is adviseur binnen het team Smart Mobility. Op dit moment ondersteunt hij 14 wegbeheerders bij de uitrol van de iVRI. Hij helpt deze wegbeheerders bij de te maken (beleids)keuzen (welke use cases, welke leverancier, opstellen beleidskaders), bij het offerte/opdracht/subsidietraject en bij de te nemen stappen om te komen tot een werkende iVRI (o.a. aansluiten op TLEX, Topologie, AVG/ verwerkersovereenkomsten, iFAT/iSAT). Verder schrijft Joost momenteel een CROW-publicatie Stappenplan iVRI. Hierin wordt van A tot Z beschreven welke stappen een wegbeheerder moet zetten om te komen tot een werkende iVRI.


Tom Steijvers
Tom Steijvers werkt sinds november 2019 bij DTV Consultants als senior adviseur binnen het team Smart Mobility. Daarvoor was hij vanuit Vialis, een van de iVRI leveranciers, betrokken bij het commerciële traject van de uitrol van de iVRI en bij de ontwikkeling van het geschikt maken van de verkeersmanagementcentrale voor de iVRI. Vanuit zijn wegbeheerderstijd bij de gemeente Roermond is hij bekend met het beheren van VRI’s vanuit het perspectief van een wegbeheerder. Verder schrijft Tom op dit mee aan het Handboek Beheer iVRI, waarin alle extra beheeraspecten van een iVRI en bijbehorende acties en stappen beschreven worden.


Sjoert Bakker
Sjoert is werkzaam bij DTV Consultants als Adviseur Smart Mobility. Vanuit zijn zitting in de CVN is hij nauw betrokken geweest bij de ontwikkelingen rond C-ITS en de iVRI. Vanuit zijn wegbeheerderstijd bij de gemeente Den Haag heeft hij de ontwikkelingen geprojecteerd op de stad en zo kansen en (on)mogelijkheden afgewogen. Hij maakt cursisten graag wegwijs in C-ITS- en iVRI-land.


Ronald Sinnige
Ronald is werkzaam bij de Provincie Gelderland en is in het recente verleden projectleider geweest voor
de 30, in Nijmegen geplaatste, i-VRI´s. Hij neemt je graag mee met de praktische implementatie van iVRI’s
in de bestaande beheer systemen.


Joost Hermans
Joost Hermans werkt sinds 2016 bij DTV Consultants en is gespecialiseerd in verkeerslichten en ITF. Joost is controleur van ITF bestanden en betrokken bij de ontwikkeling van de Topology Guidelines. Daarnaast heeft hij ook zelf topologiebestanden gemaakt. Hierdoor heeft hij zowel zicht op het controle- en standaardiseringsproces als de complexiteit waar je mee te maken krijgt tijdens de productie van een topologiebestand.


Arjan Bezemer
Arjan Bezemer is zelfstandig adviseur en projectleider op het gebied van Smart Mobility, Talking Traffic en iVRI met ruim 20 jaar ervaring. Hij is in opdracht van verschillende wegbeheerders vanaf het prille begin betrokken bij de ontwikkeling, realisatie en evaluatie van iVRI´s en Talking Traffic. Arjan is momenteel projectleider van de uitrol van iVRI´s in Midden Nederland en in die hoedanigheid lid van de werkgroep Intelligente Kruispunt en werkgroeplid van de CROW publicatie `Handleiding iVRI´s’. Een echte ervaringsdeskundige die dagelijks bezig is met iVRI´s en alle facetten die daarbij komen kijken.
Lesdata en locatie
Data: 22, 29 september, 6 en 13 oktober 2023
Tijden: 09.30 – 16.30 uur
Locatie:
dag 1, 2 en 3 Utrecht
dag 4 Amersfoort
Voor wie?
Je bent in je dagelijks werk betrokken bij (de aansturing van) iVRI ontwikkel- en uitrol programma’s en projecten. Je wilt meer wil weten over de huidige stand van zaken rond iVRI’s. Je wilt je aanpak en/of aansturing verder professionaliseren. Na afloop van de cursus kun je zelf aan de slag met de iVRI.
De cursus is geschikt voor:
- Verkeersregelkundigen;
- VRI-beheerders;
- Projectleiders;
- (Beleids)adviseurs verkeersmanagement.
Deelnemers kunnen zowel werkzaam zijn bij publieke (wegbeheerders) als private organisaties (adviseurs, industrie, etc).
Wil je minder ver de diepte in en heb je behoefte aan een overzicht in vogelvlucht? Dan is de korte online cursus Wegwijs in iVRI geschikt.
Kosten
Lesgeld: € 2.775,- exclusief BTW.
(digitaal) Lesmateriaal en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.
Reviews
Rick Minke | Hoeflake Infratechniek B.V.
Leerzame cursus om een goed beeld te krijgen van de ins en outs van een IVRI.
Martijn van Gerven | Huijskes VRT B.V.
Zeer leerzame cursus in een prettige sfeer. Ik heb mijn kennis over de iVRI behoorlijk vergroot.
Ronald Hartman | Gemeente Veenendaal
Op alle (tussentijdse) vragen van de verschillende gemeenten werd goed ingegaan. Ook vragen vanuit de "docent" aan wegbeheerders die al een iVRI hebben hoe zij dat geregeld hebben.
Advies en informatie

Zwanet Verhoek
