Electric Freeway: e-bike serieuze concurrentie voor de auto

  • Eventorganisatie
  • Gedragscampagne
  • Projectmanagement

In opdracht van gemeente Almere heeft DTV Consultants vanaf de zomer van 2013 tot en met 2014 de Electric Freeway gepromoot onder de inwoners van Almere. De Electric Freeway is een  fietsroute tussen Almere en Amsterdam Zuid-Oost. Deze fietsroute mag ook door elektrische scooters gebruikt worden. De fietsroute is voor de herdoop tot Electric Freeway op verschillende punten verbeterd, zo is het asfalt waar nodig vernieuwd en is de route op enkele punten verbreed.

Door de forse filedruk op de alternatieve route (A6/A1) is de reistijd op de e-bike concurrerend met de auto. Ondanks de flinke reisafstand (van minimaal 15 kilometer) kiezen nu enkele tientallen automobilisten regelmatig voor de e-bike om naar hun werk in Amsterdam te reizen.

Burgers direct benaderen sleutel tot succes

Dit ging niet zonder slag of stoot. Aanvankelijk probeerden we Almeerse forensen die in Amsterdam werken te bereiken via werkgevers. Dit verliep op de goede medewerking van het AMC Amsterdam na moeizaam. Daarop hebben we de inspanningen meer – en succesvol – direct gericht op inwoners van Almere. Burgers hebben we letterlijk opgezocht op events in de stad en daarnaast benaderd via traditionele kanalen: flyers, via de website van de gemeente, social media en huis-aan-huisbladen. De projectwebsite is in 2014 bezocht door 8.500 unieke bezoekers. Ruim 100 inwoners hebben een proefrit gemaakt.

Tussen de oren krijgen

Wouter Schrier, adviseur duurzaamheid en mobiliteit bij de gemeente Almere: “We hadden vooraf ingezet op 200 extra gebruikers voor de fietsroute. De praktijk bleek toch weerbarstiger, mensen hebben het idee dat het ver fietsen is, ook op de elektrische fiets. Zolang ze het niet zelf ervaren hebben, blijft dit beeld bestaan. Of dat nu terecht is of niet. Gedragsverandering kost tijd en een nieuwe route bij mensen tussen de oren krijgen ook. De beperkte looptijd van het project heeft eraan bijgedragen dat we minder mensen hebben overtuigd om de Electric Freeway te proberen dan we vooraf hadden bedacht.”

Actieve deelname fietsendealers

Ook fietsendealers hebben het project breed gepromoot. Bij erkende ‘Electric Freeway-dealers’ konden forensen een gratis proefrit op de Electric Freeway maken. Deelnemers kregen een cash-backkorting van € 200,– bij deelname aan het project (bekostigd uit Beter Benutten gelden), een gratis verzekering en via de dealers forse kortingen op de aanschaf van een e-bike. Verschillende fietsendealers boden hun arrangementen aan via de website van Electric Freeway.

Goede basis voor groei

Er ligt voor de groei van Electric Freeway een goede basis, zeker als de Electric Freeway verder wordt verbeterd. De naamsbekendheid is groot, de bewustwording voor de mogelijkheden van de e-fiets is gegroeid, de eerste gebruikers zijn er en het is aangetoond dat met een uitgekiende marketing-aanpak het lukt om de doelgroep te bereiken. Schrier is optimistisch over het imago van de fietssnelweg: “Het project kon op veel sympathie rekenen. Ook de media waren positief, daarom heeft de Electric Freeway veel aandacht gehad, tot aan RTL Nieuws toe. Ook raakt de elektrische fiets steeds meer ingeburgerd. Vanuit de stadsregio Amsterdam kijkt men nu naar recreatieve fietsroutes in de regio, deze aandacht kan ervoor zorgen dat de Electric Freeway in beeld komt voor fietsverplaatsingen in de vrije tijd.”

Dit project werd mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het programma Beter Benutten. We hebben voor dit project samengewerkt met Caroline Evenhuis van Mind the Gap communicatie en Forenzo.

Advies en informatie

Harmen Krusemeijer

Harmen Krusemeijer

Adviseur Gedrag