Wegwijs in de Verkeerskunde

 • 16-11-2023
 • Utrecht
 • 2 dagen
 • 1.680 (exclusief BTW)
 • Bewijs van deelname

InschrijvenDownload cursusinformatie

Algemeen

Heeft u te maken met verkeerskundige vragen? Wilt u een goed overzicht krijgen van de verkeerskundige thema’s en ontwikkelingen? Wilt u een betere gesprekspartner worden voor verkeerskundigen? Onze cursus Wegwijs in de Verkeerskunde biedt u een kennismaking met het vakgebied van verkeer en vervoer én met de verkeerskundigen die hierin werkzaam zijn.

Het vakgebied verkeer kent veel uitdagingen. Nederland heeft te maken met hoge mobiliteit en een dicht wegennet. Verkeerskundigen proberen oplossingen te vinden voor problemen die ontstaan op gebied van bijvoorbeeld bereikbaarheid of verkeersveiligheid. ‘Bob jij of Bob ik?’- spotjes, 30-km zones, verkeerslichten, rotondes, drempels, verkeerssignalering boven de weg: het zijn allemaal zaken waar verkeerskundigen onderzoek naar hebben gedaan of advies over hebben uitgebracht. Tijdens de cursus wordt aan de hand van diverse verkeerskundige onderwerpen een overzicht gegeven van het verkeerskundige vakgebied. Na afloop van de cursus heeft u kennis gemaakt met de verkeerskundige uitdagingen en de complexiteit van verschillende vraagstukken. Daarnaast kent u de begrippen en basisbeginselen van de verschillende verkeerskundige thema’s, zoals verkeersveiligheid, ontwerp en verkeersmanagement.

Lees hier een interview met drie oud-cursisten.

Programma

Het programma bestaat uit twee lesdagen. Voor aanvang van de cursus ontvangen deelnemers een intake-formulier, waarop ze hun specifieke vragen of interesses kunnen aangegeven. De volgende onderwerpen komen aan de orde tijdens de cursus:

 • Personenmobiliteit;
 • Begrippen en kader;
 • Mobiliteitsmanagement;
 • Smart Mobility;
 • Verkeersveiligheid/Duurzaam Veilig;
 • Verkeerskundig ontwerp;
 • Verkeersveilige inrichting;
 • Verkeersmanagement;
 • Verkeerslichten.

Docenten

Marjolein van de Nadort

Marjolein van de Nadort

Marjolein is verkeerskundige en werkt als senior adviseur in het team Capacity Building. Ze heeft ruime ervaring met het ontwikkelen van lessen, cursussen en opleidingen. Voor diverse cursussen en opleidingen treedt ze op als docent. Marjolein werkt al jaren als kerndocent voor Politieacademie en heeft tientallen studenten begeleid bij hun stage of afstuderen. Ze is de projectleider van de post-mbo opleiding Verkeerskunde.

Teije Gorris

Teije Gorris

Teije stelt mobiliteitsprofessionals in staat hun doelstellingen op het gebied van duurzame mobiliteit effectiever te bereiken. Dat doet hij door inspirerende en praktisch toepasbare trainingsprogramma’s te ontwikkelen en te leveren. Zijn credo is: “vandaag geleerd, morgen toegepast”

In zijn professionele carrière tot dusver heeft hij vele (internationale) trainingen, opleidingen e-courses, summer schools georganiseerd. Hij heeft leiding gegeven en deelgenomen aan vele nationale en Europese consultancy- en innovatieprojecten.

Teije is momenteel werkzaam bij DTV Consultants als Teamleider Capacity Building. Daarvoor werkte hij als Consultant Smart Mobility bij TNO en was hij programma-secretaris bij Transumo (Transition to Sustainable Mobility): het Nederlandse nationale kennis- en verspreidingsprogramma over duurzame mobiliteit.

Zijn stijl kan worden gekenmerkt als enthousiast, creatief en pragmatisch. Hij is breed georiënteerd op trends en technologische ontwikkelingen, zowel binnen als buiten het gebied van mobiliteit.

Lesdata en locatie

Kennismaking: 13 november 2023 van 14.00 – 15.00 uur (online)

Lesdata (2 dagen): 16 en 30 november 2023

Lestijden: 09.30 – 16.30 uur

Locatie: Utrecht

Voor wie?

De cursus is geschikt voor personen die bij bijvoorbeeld overheidsorganisaties en adviesbureaus werken en die zijdelings betrokken zijn bij het werkveld van verkeer en vervoer, zoals medewerkers van de tekenkamer of juridisch administratief personeel, of voor medewerkers die nieuw in het vakgebied zijn en snel een overzicht willen krijgen. De cursus wordt verzorgd op hbo-niveau, maar is ook goed te volgen voor mbo’ers met een paar jaar werkervaring.

Kosten

Lesgeld: € 1.680,- exclusief BTW.

Lesmateriaal (digitaal) en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

Reviews

| Gemeente Woerden & Oudewater

Prima basiscursus waar de grondbeginselen van Verkeerskunde goed aan bod komen.

Fijne cursus als basis om dan verder te kijken welke vervolg cursus je wil gaan doen.

Goede inhoudelijke basis om beter de gesprekken met anderen in het werkveld aan te gaan.

Ik zou de cursus aanraden.

Goede basiscursus als je nog niet veel verkeerskundige kennis hebt

| Gemeente Beek

Duidelijke uitleg over de verschillende facetten van verkeerskunde, prettig ook om aan de hand van eigen voorbeelden nog meer inzicht te krijgen. Aanrader voor degene die meer wilt weten over verkeerskunde.

| Provincie Gelderland

Zeer leerzame cursus

| Provincie Utrecht

De basisopleiding Wegwijs in de Verkeerskunde is mij zeer goed bevallen. Ik was op zoek naar basiskennis over de verkeerskunde en die heb ik zeker gekregen. Beide docenten waren fijne docenten, er was veel ruimte voor interactie en het was een fijn tempo. Mijn complimenten! Ik weet zeker dat ik de opgedane kennis goed kan gebruiken in mijn huidige baan.

| Gemeente Halderberge

Hele fijne cursus om een eerste indruk te krijgen over de verkeerskunde. Worden veel begrippen en afkortingen verduidelijkt waar je vervolgens direct mee aan de slag kunt in verschillende vraagstukken. Na deze cursus is het ook een stuk makkelijker een keuze te maken voor een eventuele vervolg cursus/opleiding .

| Gemeente Neder-Betuwe

Leerzame cursus voor als je nieuwe bent in de Verkeerskunde. Veel geleerd en leuke mensen die de cursus geven.

| Trendsportal

Om algemeen wegwijs te worden in de verkeerskunde is dit de cursus.

| gemeente Rotterdam

In vogelvlucht door veel verschillende aspecten van de verkeerskunde heen gevlogen. Heel fijn om nu een duidelijker globaal overzicht te hebben!

| Intercodam infra

Beide leraren hadden veel voorbeelden uit de praktijk en zorgden voor voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk.
De locatie is goed verzorgd, goed lunch en de localen waren ruim en de WiFi was prima.

| Gemeente Neder-Betuwe

InschrijvenDownload cursusinformatie

Advies en informatie

Kim Heerkens

Kim Heerkens

Adviseur Capacity Building
Zwanet Verhoek

Zwanet Verhoek

Cursuscoördinator