Smart Mobility: wegwijs in data, privacy, security en IT

  • 10-11-2021
  • Utrecht
  • 2 dagen
  • 1.460 (exclusief BTW)
  • Bewijs van deelname

InschrijvenHoud me op de hoogte

Algemeen

Een YouTube video kan niet weergegeven worden omdat het gebruik van social media cookies niet is toegestaan.

    Meer informatie over cookies

 

In de afgelopen decennia is de beschikbaarheid van IT in voertuigen, de smartphone en de infrastructuur snel toegenomen. Er komen steeds meer nieuwe mogelijkheden om de kwaliteit en duurzaamheid van het mobiliteitssysteem te verbeteren. De beschikbaarheid van real time gegevens en data is een belangrijke factor. Samen met IT-technologieën, communicatietechnologieën (zoals Wi-Fi) en rekenkracht stellen deze gebruikers, dienstverleners, voertuigen en wegbeheerders in staat betere en veiligere mobiliteitskeuzes te maken. 

Het is uiteindelijk de verkeerskundige die hiermee aan de slag moet. Traditionele objecten (zoals bijvoorbeeld VRI’s en DRIPS) gaan nu data ontvangen, verwerken, generen en delen. Nieuwe diensten zoals MaaS en voertuigen gaan meer data nodig hebben en gebruiken (denk aan actuele maximum snelheden, dienstregeling openbaar vervoer en halte-informatie). 

Het is de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder om te zorgen dat data en verbindingen veilig en betrouwbaar zijn en aan de privacy en security regelgeving voldoen. Maar hoe doe je dat? 

Hoewel veel wegbeheerders en hun adviseurs, specialisten op het gebied van IT, privacy, data en security in dienst hebben – en deze betrekken bij dit soort ontwikkelingen – is het de uitdaging voor verkeerskundigen om – op zijn minst –basiskennis te hebben van deze onderwerpen. Deze cursus biedt deze basis en maakt de deelnemers wegwijs in data, privacy, security en IT. Op deze manier zijn zij een gesprekspartner en kunnen zij opdrachten en projecten op dit gebied goed aansturen/bijsturen.

Leerdoelen

Na het volgen van de cursus hebben de deelnemers basiskennis over data, privacy, security en IT binnen het verkeerskundige werkveld zodat ze in staat zijn een goede gesprekspartner te zijn voor de andere partijen. Ook kunnen zij hierdoor opdrachten en project op het gebied van data, privacy, security en IT beter aansturen of bijsturen. 

  • Kennen belang van een goede beveiliging van (publieke) beheerobjecten.
  • Kennen basisbegrippen.
  • Als ‘verkeerskundige’ gesprekspartner kunnen zijn met IT, privacy, en security professionals.
  • Kunnen aanwijzen van kritische plekken in Smart Mobility projecten waarop gelet moet worden wat betreft: data, privacy, security en ICT.

Programma

Het programma bestaat uit twee lesdagen waarin de volgende onderdelen aan bod komen:

• Basisbegrippen, stakeholders, rollen en positionering van smart mobility in de werkpraktijk van verkeerskundigen
• Data en standaarden (EU/Dutch profile)
• Inkoop, beheer, aansprakelijkheid (BIO, ARVODI, gecertificeerde producten)
• Privacy en Security (AVG, verwerkersovereenkomsten, TLS, ISO
• IT, netwerk en techniek (IP adressen, subnetten, modems, VPN tunnels, TLS)

De cursus is in ontwikkeling. Heb je interesse? Scrol dan naar beneden en laat  je gegevens achter. We houden je op de hoogte!

Docenten

Tom Steijvers
DTV Consultants

Tom Steijvers

Tom Steijvers werkt sinds november 2019 bij DTV Consultants als senior adviseur binnen het team Smart Mobility. Daarvoor was hij vanuit Vialis, een van de iVRI leveranciers, betrokken bij het commerciële traject van de uitrol van de iVRI en bij de ontwikkeling van het geschikt maken van de verkeersmanagementcentrale voor de iVRI. Vanuit zijn wegbeheerderstijd bij de gemeente Roermond is hij bekend met het beheren van VRI’s vanuit het perspectief van een wegbeheerder. Verder schrijft Tom op dit mee aan het Handboek Beheer iVRI, waarin alle extra beheeraspecten van een iVRI en bijbehorende acties en stappen beschreven worden.

 

Jasper van Stijn
Contrasys

Jasper van Stijn

Jasper van Stijn; techneut in hart en nieren. Sinds puber (jaren 90) actief met netwerken, sinds 2006 werkzaam in het verkeersvakgebied. Begonnen bij een fabrikant van verkeersregelinstallaties op de afdeling voor verkeersregelingen. Doorgegroeid tot senior engineer. Sinds 2011 vrijwel exclusief actief binnen het netwerksegment van ons vakgebied waarbij ik in 2017 zelfstandig ondernemer ben geworden.

Lesdata en locatie

Lesdata: 10 en 17 november 2021

Lestijden: 09.30u – 16.30u

Locatie: Utrecht

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor professionals (adviseurs, medewerkers, projectleiders die inhoudelijk) bij de overheid en het bedrijfsleven die operationeel, beheersmatig aan de slag gaan om smart mobility projecten uit te voeren en te maken krijgen met situaties waarin verkeerskundige beheersobjecten smart of connected gemaakt worden. 

Kosten

Lesgeld: € 1.460,- exclusief BTW.

(digitaal) lesmateriaal en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

Reviews

Nieuwe thema's die steeds belangrijker gaan worden. Deze cursus geeft een goed inzicht in deze complexe materie.

InschrijvenHoud me op de hoogte