Smart Mobility: wegwijs in data, privacy, security en IT

 • 17-11-2020
 • Utrecht
 • 2 dagen
 • 1.440 (exclusief BTW)

InschrijvenHoud me op de hoogte

Algemeen

In de afgelopen decennia is de beschikbaarheid van IT in voertuigen, de smartphone en de infrastructuur snel toegenomen. Er komen steeds meer nieuwe mogelijkheden om de kwaliteit en duurzaamheid van het mobiliteitssysteem te verbeteren. De beschikbaarheid van real time gegevens en data is een belangrijke factor. Samen met IT-technologieën, communicatietechnologieën (zoals Wi-Fi) en rekenkracht stellen deze gebruikers, dienstverleners, voertuigen en wegbeheerders in staat betere en veiligere mobiliteitskeuzes te maken. 

Het is uiteindelijk de verkeerskundige die hiermee aan de slag moet. Traditionele objecten (zoals bijvoorbeeld VRI’s en DRIPS) gaan nu data ontvangen, verwerken, generen en delen. Nieuwe diensten zoals MaaS en voertuigen gaan meer data nodig hebben en gebruiken (denk aan actuele maximum snelheden, dienstregeling openbaar vervoer en halte-informatie). 

Het is de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder om te zorgen dat data en verbindingen veilig en betrouwbaar zijn en aan de privacy en security regelgeving voldoen. Maar hoe doe je dat? 

Hoewel veel wegbeheerders en hun adviseurs, specialisten op het gebied van IT, privacy, data en security in dienst hebben – en deze betrekken bij dit soort ontwikkelingen – is het de uitdaging voor verkeerskundigen om – op zijn minst –basiskennis te hebben van deze onderwerpen. Deze cursus biedt deze basis en maakt de deelnemers wegwijs in data, privacy, security en IT. Op deze manier zijn zij een gesprekspartner en kunnen zij opdrachten en projecten op dit gebied goed aansturen/bijsturen.

Leerdoelen

Na het volgen van de cursus hebben de deelnemers basiskennis over data, privacy, security en IT binnen het verkeerskundige werkveld zodat ze in staat zijn een goede gesprekspartner te zijn voor de andere partijen. Ook kunnen zij hierdoor opdrachten en project op het gebied van data, privacy, security en IT beter aansturen of bijsturen. 

 • Kennen belang van veilige en betrouwbare (publieke) beheerobjecten.
 • Kennen basisbegrippen.
 • Als ‘verkeerskundige’ gesprekspartner kunnen zijn met IT, privacy, en security professionals.
 • Kunnen aanwijzen van kritische plekken in Smart Mobility projecten waarop gelet moet worden wat betreft: data, privacy, security en ICT.

Programma

Het cursusprogramma is in ontwikkeling en kan nog wijzigen. Het programma bestaat uit twee lesdagen waarin de volgende onderdelen aan bod komen:

 • Basisbegrippen, stakeholders, rollen en positionering van smart mobility in de werkpraktijk van verkeerskundigen
 • Data en standaarden (EU/Dutch profile)
 • Inkoop, beheer en aansprakelijkheid (gibit, arvodi, gecertificeerde producten)
 • IT, netwerk en techniek (IP adressen, subnetten, modems, VPN tunnels)
 • Security (SLS, TLS, certificaten, BIO, ISO 27001 et cetera)
 • Privacy (AVG, verwerkersovereenkomsten e.d.)

De cursus is in ontwikkeling. Heb je interesse? Scrol dan naar beneden en laat  je gegevens achter. We houden je op de hoogte!

Docenten

Lesdata en locatie

Lesdata: start 17 november 2020

Lestijden: 09.30u – 16.30u

Locatie: Utrecht

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor professionals (adviseurs, medewerkers, projectleiders die inhoudelijk) bij de overheid en het bedrijfsleven die operationeel, beheersmatig aan de slag gaan om smart mobility projecten uit te voeren en te maken krijgen met situaties waarin verkeerskundige beheersobjecten smart of connected gemaakt worden. 

Kosten

Lesgeld: € 1.440,- exclusief BTW.

(digitaal) lesmateriaal en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

InschrijvenHoud me op de hoogte