Post-hbo opleiding Verkeerskunde

 • 24-01-2020
 • Utrecht
 • 16 dagen
 • 5.350 (exclusief BTW)
 • Diploma

InschrijvenStudiegids aanvragen

Algemeen

U leert vlot en gedegen de complete basis van het verkeerskundige vak kennen.

 • Waar houdt het vakgebied verkeerskunde zich mee bezig? En wat is de rol van de verkeerskundige?
 • Hoe hangen zaken zoals ontwerp, mobiliteitsmanagement en verkeersmanagement met elkaar samen? En hoe beïnvloeden deze zaken elkaar?
 • Vaardigheden voor het analyseren van verkeerskundige problemen.
 • Inzicht in bestuurlijke, beleidsmatige, ambtelijke en maatschappelijke kanten van verkeerskundige planvormingsprocessen.

Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvangt u het door werkgevers zeer gewaardeerde diploma “Post-hbo opleiding Verkeerskunde”.

Programma

De opleiding is klassikaal. U gaat zelf aan de slag met zelfstudie en praktijkgerichte opdrachten. Tijdens de lesdagen behandelt de docent de theorie, voor een groot deel aan de hand van praktijkvoorbeelden en opdrachten. De studiebelasting is gemiddeld 6 uur per week (naast het volgen van de lessen). U sluit de leerblokken af met een individuele of groepsopdracht.

Leerblok Dagdelen
Introductie in het werkveld 1
Mobiliteitsbeleid 2
Mobiliteitsgedrag en mobiliteitsmanagement 2
Verkeerswetgeving 1
Openbaar vervoer 2
Ruimtelijk beleid 1
Parkeren 2
Verkeersonderzoek 2
Verkeersmodellen 2
Verkeer en milieu 2
Verkeersontwerp 3
Verkeersplanologie 2
Verkeersmanagement 3
Verkeersveiligheid en verkeersgedrag (human factors) 3
Kosten en financiering van verkeersmaatregelen 2
Excursie 2

Docenten

Jan Annema
TU Delft

Jan Annema

Jan Anne Annema is assistent professor in het vervoersbeleidsanalyse aan de Technische Universiteit Delft, faculteit Techniek, Bestuur en Management. Zijn belangrijkste interesses zijn de ontwikkeling op lange termijn in het vervoer, milieu, kosten-batenanalyse en de praktijk van de ex-ante beleidsevaluatie transportstudies. Hij voltooide in 1987 een studie chemie aan de Universiteit Utrecht. In 2008 promoveerde Annema aan de TU Delft. Van 1988 tot 2006 werkte hij voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waar hij vele studies deed naar de impact van het transport op het milieu in Nederland.

Willem Buijs
DTV Consultants

Willem Buijs

Willem werkt sinds 1995 in EU-projecten, denk aan: FP4, FP5, FP6, FP7, H2020, IEE en Interreg. Zijn interessegebieden zijn strategie, management, netwerk, mobiliteit, openbaar vervoer, onderzoek, opleiden. De laatste jaren ligt Willems focus vooral op duurzame mobiliteit.

Peter Geerts
Kragten

Peter Geerts

Peter Geerts is stedenbouwkundige. Geerts werkt als vakgroephoofd planologie bij Kragten.

Marc Maartens

Marc Maartens

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en schrijft vakartikelen.

Elisio Baptista
Cooperatie parkeerservice

Elisio Baptista

Al meer dan 20 jaar werkzaam binnen het brede vakgebied Parkeren en ervaring in parkeer beleid, beheer, organisatie, vastgoed, financiën en aanbestedingen. Nu werkzaam bij de Coöperatie ParkeerService als senior adviseur voor zowel de gemeentelijke leden als de interne organisatie. En vanaf het prille begin betrokken bij de opleiding Post HBO Parkeermanager en andere parkeren gerelateerde opleidingen van MBO tot Universitair. Daarnaast ook betrokken bij internationale adviesprojecten in Frankrijk en Groot-Brittannië.

Paul van den Bosch
DTV Consultants

Paul van den Bosch

Paul van den Bosch is sinds 2005 werkzaam bij DTV Consultants als Consultant. Zijn specialiteiten zijn Verkeersveiligheid, Fietsverkeer en Mobiliteit. Hij is ook een deskundig Verkeersveiligheidsauditor.

Ilse Harms
Connecting Mobility

Ilse Harms

Ilse werkt als senior adviseur bij Connecting Mobility. Daarnaast doet zij aan de Rijksuniversiteit Groningen promotieonderzoek naar de menselijke waarneming van visuele veranderingen in het verkeer. Ilse heeft ruime ervaring  op het gebied van gedrag en verkeer, en als voorzitter van de landelijke ITS Ronde tafel Human behaviour is zij in het bijzonder nauw aangesloten op de laatste ontwikkelingen op het gebied van smart mobility en gedrag. Ilse werkt op het snijvlak van theorie en praktijk en vindt het belangrijk dat kennis op haar vakgebied verder wordt verspreid.  Zo heeft zij onder andere meegeschreven aan de CROW-publicatie “Mobiliteit en gedrag: begrijpen en beïnvloeden” en geeft zij met regelmaat presentaties en cursussen.

Leon Deckers
Denckers slim verkeersadvies

Leon Deckers

Leon Deckers is een consultant met meer dan 15 jaar ervaring in Verkeersmanagement. Met ervaring in zowel de publieke als privaat sector ben is hij in staat om verbinding te maken met de inhoud, proces en strategie.

Rico Andriesse
Goudappel Coffeng

Rico Andriesse

Rico’s passie is om voor een ingewikkeld en schier onmogelijk oplosbaar verkeersvraagstuk te komen met een simpele en creatieve oplossing. Duidelijk verpakt, goed onderbouwd.Hij heeft civiele techniek gestudeerd aan de TU van Delft met als afstudeerrichting verkeerskunde. Vanaf 15 februari 1997 werkt Rico als adviseur verkeer & ruimte. Voor het inhoudelijke thema Fiets is hij aanspreekpunt.

Rico’s werk bestaat uit het uitvoeren van projecten die te maken hebben met fietsverkeer, de vormgeving van infrastructuur en openbare ruimte. Daarnaast is hij betrokken bij advisering over de plaats van verkeer in de plannen voor ontwikkelingslocaties in stedelijke gebieden. Rico is gecertificeerd verkeersveiligheidsauditor voor Duurzaam Veilig, ook gecertificeerd voor verkeersveiligheidsaudits op rijkswegen.

Lesdata en locatie

startdatum:  24 januari 2020

De opleiding wordt gegeven op 16 vrijdagen van 9.30 uur tot 16.30 uur. De lessen zijn om de week, uitzondering zijn vakanties en/of feestdagen.

Leslocatie: Utrecht

 

 

Voor wie?

Deelnemers aan de opleiding hebben een academische of hbo opleiding voltooid. U moet kunnen denken en werken in termen van beleid en beleidsvoorbereiding. De post-hbo opleiding is uitermate geschikt voor professionals die in een verkeerskundige functie (gaan) werken en het vak verkeerskunde nog niet (voldoende) beheersen.

Deelnemers werken bijvoorbeeld bij:

 • Advies- en ingenieursbureaus
 • Gemeenten
 • Rijksoverheid
 • Provincies
 • Regionale samenwerkingsverbanden
 • Belangenorganisaties

Na uw inschrijving wordt om uw kopie diploma gevraagd i.v.m. toelating tot de opleiding.

 

Kosten

Lesgeld:  € 5.350,- exclusief BTW
Arrangementskosten: € 200,- exclusief BTW (locatie kosten, koffie/thee en lunch)

Niet inbegrepen: kosten voor eventueel aan te schaffen boeken, zoals CROW publicaties.

Reviews

| Gemeente Delft

Inspirerende vakken door docenten met gedegen kennis van zaken.

Ik ben erg tevreden met de opleiding. Veelzijdig en pragmatisch.

InschrijvenStudiegids aanvragen

Advies en informatie

Natalie Veenkamp

Natalie Veenkamp

Adviseur Capacity Building
Kim Heerkens

Kim Heerkens

Adviseur Capacity Building