Post-hbo opleiding Verkeerskunde

 • Najaar 2019
 • 16 dagen
 • 5.350 (exclusief BTW)
 • Diploma

Inschrijven Studiegids aanvragen

Algemeen

U leert vlot en gedegen de complete basis van het verkeerskundige vak kennen.

 • Waar houdt het vakgebied verkeerskunde zich mee bezig? En wat is de rol van de verkeerskundige?
 • Hoe hangen zaken zoals ontwerp, mobiliteitsmanagement en verkeersmanagement met elkaar samen? En hoe beïnvloeden deze zaken elkaar?
 • Vaardigheden voor het analyseren van verkeerskundige problemen.
 • Inzicht in bestuurlijke, beleidsmatige, ambtelijke en maatschappelijke kanten van verkeerskundige planvormingsprocessen.

Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvangt u het door werkgevers zeer gewaardeerde diploma “Post-hbo opleiding Verkeerskunde”.

Programma

De opleiding is klassikaal. U gaat zelf aan de slag met zelfstudie en praktijkgerichte opdrachten. Tijdens de lesdagen behandelt de docent de theorie, voor een groot deel aan de hand van praktijkvoorbeelden en opdrachten. De studiebelasting is gemiddeld 6 uur per week (naast het volgen van de lessen). U sluit de leerblokken af met een individuele of groepsopdracht.

Leerblok Dagdelen
Introductie in het werkveld 1
Mobiliteitsbeleid 2
Mobiliteitsgedrag en mobiliteitsmanagement 2
Verkeerswetgeving 1
Openbaar vervoer 2
Ruimtelijk beleid 1
Parkeren 2
Verkeersonderzoek 2
Verkeersmodellen 2
Verkeer en milieu 2
Verkeersontwerp 3
Verkeersplanologie 2
Verkeersmanagement 3
Verkeersveiligheid en verkeersgedrag (human factors) 3
Kosten en financiering van verkeersmaatregelen 2
Excursie stedelijke transities 1
Excursie Smart Mobility 1

Docenten

Jan Annema
TU Delft

Jan Annema

Jan Anne Annema is assistent professor in het vervoersbeleidsanalyse aan de Technische Universiteit Delft, faculteit Techniek, Bestuur en Management. Zijn belangrijkste interesses zijn de ontwikkeling op lange termijn in het vervoer, milieu, kosten-batenanalyse en de praktijk van de ex-ante beleidsevaluatie transportstudies. Hij voltooide in 1987 een studie chemie aan de Universiteit Utrecht. In 2008 promoveerde Annema aan de TU Delft. Van 1988 tot 2006 werkte hij voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waar hij vele studies deed naar de impact van het transport op het milieu in Nederland.

Willem Buijs
DTV Consultants

Willem Buijs

Willem werkt sinds 1995 in EU-projecten, denk aan: FP4, FP5, FP6, FP7, H2020, IEE en Interreg. Zijn interessegebieden zijn strategie, management, netwerk, mobiliteit, openbaar vervoer, onderzoek, opleiden. De laatste jaren ligt Willems focus vooral op duurzame mobiliteit.

Peter Geerts
Kragten

Peter Geerts

Peter Geerts is stedenbouwkundige. Geerts werkt als vakgroephoofd planologie bij Kragten.

Marc Maartens

Marc Maartens

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en schrijft vakartikelen.

Gerard Overkamp
Pancore

Gerard Overkamp

Gerard Overkamp  heeft 30 jaar ervaring in gebiedsontwikkeling, ruimtelijke ordening, herstructurering, geografisch onderzoek, GIS en databases.Rode draad in de werkervaring is het ontwikkelen van beleidsadvies en realisatiestrategieën voor gebiedsontwikkeling en herstructureringsplannen. Van nationaal tot sub lokaal niveau, van vooraan in de de beleids- en planvorming tot aan het sluiten van overeenkomsten, van puur publiek tot publiek in samenwerking met marktpartijen. Van woonwijken via winkelgebieden tot bedrijventerreinen, van nieuw tot te herstructureren. Kortom: een medewerker die al veel gezien heeft en zich steeds weer tot nieuwe dingen laat uitdagen en de route naar nieuwe denkwijzen open legt. Kerncompetenties: vrij denkend, oplossingsgericht, (ver)bindend, luisterend, (be)denkend, betrokken en prikkelend.

Elisio Baptista
Cooperatie parkeerservice

Elisio Baptista

Al meer dan 20 jaar werkzaam binnen het brede vakgebied Parkeren en ervaring in parkeer beleid, beheer, organisatie, vastgoed, financiën en aanbestedingen. Nu werkzaam bij de Coöperatie ParkeerService als senior adviseur voor zowel de gemeentelijke leden als de interne organisatie. En vanaf het prille begin betrokken bij de opleiding Post HBO Parkeermanager en andere parkeren gerelateerde opleidingen van MBO tot Universitair. Daarnaast ook betrokken bij internationale adviesprojecten in Frankrijk en Groot-Brittannië.

Paul van den Bosch
DTV Consultants

Paul van den Bosch

Paul van den Bosch is sinds 2005 werkzaam bij DTV Consultants als Teamleider en Consultant. Zijn specialiteiten zijn Verkeersveiligheid, Fietsverkeer en Mobiliteit. Hij is ook een deskundig Verkeersveiligheidsauditor.

Lesdata en locatie

startdatum: najaar 2019
De opleiding wordt gegeven op 16 vrijdagen van 9.30 uur tot 16.30 uur gedurende ongeveer acht maanden.

Leslocatie: Utrecht

 

 

Voor wie?

Deelnemers aan de opleiding hebben een academische of hbo opleiding voltooid. U moet kunnen denken en werken in termen van beleid en beleidsvoorbereiding. De post-hbo opleiding is uitermate geschikt voor professionals die in een verkeerskundige functie (gaan) werken en het vak verkeerskunde nog niet (voldoende) beheersen.

Deelnemers werken bijvoorbeeld bij:

 • Advies- en ingenieursbureaus
 • Gemeenten
 • Rijksoverheid
 • Provincies
 • Regionale samenwerkingsverbanden
 • Belangenorganisaties

Na uw inschrijving wordt om uw kopie diploma gevraagd i.v.m. toelating tot de opleiding.

 

Kosten

Lesgeld:  € 5.350,- exclusief BTW
Arrangementskosten: € 200,- exclusief BTW (locatie kosten, koffie/thee en lunch)

Niet inbegrepen: kosten voor eventueel aan te schaffen boeken, zoals CROW publicaties.

 

Reviews

| Gemeente Delft

Inspirerende vakken door docenten met gedegen kennis van zaken.

Ik ben erg tevreden met de opleiding. Veelzijdig en pragmatisch.

Inschrijven Studiegids aanvragen

Advies en informatie

Natalie Veenkamp

Natalie Veenkamp

Adviseur Capacity Building
Kim Heerkens

Kim Heerkens

Adviseur Capacity Building