Post-hbo opleiding Ontwerp Hoofdwegen

  • Najaar 2024
  • 9 dagen
  • 5.350 (exclusief BTW)
  • Diploma

InschrijvenStudiegids aanvragen

Algemeen

De post-hbo opleiding Ontwerp Hoofdwegen is een unieke combinatie van verkeerstechniek, verkeerskunde, Human factors en ongevalsanalyse. De opeenvolgende stappen in het ontwerpproces vormen de rode draad. U leert de ontwerprichtlijnen toepassen in de praktijk. Soms wilt u afwijken van de richtlijn, dan moet u weten waar u op moet letten. Daarom leert u ook de achterliggende gedachte van de richtlijnen.

Na afronding van deze opleiding kunt u:

  • Een functioneel ontwerp maken;
  • Een definitief ontwerp maken op basis van een programma van eisen, de ontwerprichtlijnen human factors en een aantal belangrijke verkeerskundige principes, zodanig dat dit geoptimaliseerd en veilig is;
  • Een eerste review doen op een wegontwerp in een interdisciplinair team op basis van een programma van eisen, de ontwerprichtlijnen human factors en een aantal belangrijke verkeerskundige principes, zodanig dat het ontwerp geoptimaliseerd en veilig is/wordt;
  • Ontwerpkeuzes maken, optimaliseren, controleren, toelichten en onderbouwen;
  • Zelfstandig een rittenanalyse uitvoeren.

Mattijs Bekkers, directeur bij Nobleo Bouw & Infra, legt uit waarom deze opleiding zo waardevol is.

Programma

De opleiding is klassikaal. U gaat zelf aan de slag met zelfstudie en praktijkgerichte opdrachten. Tijdens de lesdagen behandelt de docent de theorie, voor een groot deel aan de hand van praktijkvoorbeelden en opdrachten. De studiebelasting is gemiddeld 6 uur per week (naast het volgen van de lessen). U sluit de lesblokken af met een individuele opdracht.

De opleiding bevat deze vakken:

  • Basiscriteria/Duurzaam Veilig/Richtlijnen
  • Dwarsprofielen
  • Veilige inrichting bermen
  • Horizontaal en verticaal alignement
  • Human factors
  • Functioneel ontwerp
  • Ongevalsanalyse
  • Knooppunten en aansluitingen hoofdwegen
  • Knooppunten en aansluitingen met het onderliggende wegennet
  • System Engineering in het infra ontwerpproces

Docenten

samen met
NOBLEO

samen met

Nobleo Bouw & Infra is een gespecialiseerd ingenieursbureau voor complexe multidisciplinaire projecten in de infrastructuur en bouw. Wij richten ons op GWW Ontwerp, Constructief Ontwerp, Verkeer, Verkeersveiligheid, 4D Werkvoorbereiding, Visual Engineering en project- en procesmanagement.

De inmiddels 70 medewerkers die werkzaam zijn binnen Nobleo Bouw & Infra behoren tot de beste specialisten binnen hun vakgebied. Zij acteren op alle uitdagende- en complexe bouw- en infraprojecten van Nederland en België. Samenwerken met Nobleo Bouw & Infra betekent werken met frisse, gepassioneerde, hoog opgeleide mensen die naast vakinhoudelijke expertise ook over sterk ontwikkelde softskills beschikken. Onze T-shaped ingenieurs werken in integrale projectteams waardoor een succesvolle aanpak wordt gerealiseerd.

Nobleo Bouw & Infra is in korte tijd uitgegroeid tot een echt kwaliteitslabel in de markt voor complexe bouw- en infraprojecten.

Mattijs Bekkers
NOBLEO

Mattijs Bekkers

Mattijs Bekkers is Directeur bij Nobleo Bouw & Infra. In het verleden werkte hij in de huidige markt als ontwerpmanager GWW op de grote projecten in Nederland. Vanuit deze functie hield hij zich vooral bezig met strategieontwikkeling, project-, proces- en risicomanagement binnen verschillende contractsystemen. Op dit moment wordt hij als adviseur vaak betrokken bij de inrichting van grootschalige projecten en het ontdekken van kansen en risico’s binnen complexe projecten.

Johan Vos
Rijkswaterstaat

Johan Vos

Johan Vos beheert bij Rijkswaterstaat onder andere de Richtlijnen Ontwerp Autosnelwegen en toetst wegontwerpen. Voor deze opleiding richt hij zich op de start van ieder ontwerp: het Functioneel Ontwerp. Hierin worden de belangrijkste ontwerpkeuzes vastgelegd, zoals rijstrokenschema, onderlinge afstanden tussen discontinuïteiten en keuze in knooppunts- en aansluitingsvorm. Een goed begin is het halve werk…

Chantal Merkx
Rijkswaterstaat

Chantal Merkx

Chantal Merkx is werkzaam bij Rijkswaterstaat binnen het vakgebied Human Factors als senior adviseur en docent. De interactie tussen mens en omgeving en de invloed daarvan op de uitvoering van de rijtaak staat in haar werk centraal. Verkeerspsychologische kennis en praktische handvatten kunnen je helpen de fysieke vormgeving en inrichting van het wegennet in iedere ontwerpfase te bekijken met een Human Factorsbril. Hierdoor kun je het gedrag van weggebruikers nog beter voorspellen en verklaren.

Arjan de Waal
NOBLEO

Arjan de Waal

Arjan de Waal is hoofdontwerper en gecertificeerd verkeersveiligheidsauditor rijkswegennet bij Nobleo Bouw & Infra. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in verschillende ontwerpstadia, variërend van planstudie tot realisatie en fasering en is gespecialiseerd in het ontwerpen van autosnelwegen en wegen buiten de bebouwde kom. Voor de praktische toepassing van de richtlijnen maakt hij naast zijn kennis van de richtlijnen gebruik van een uitgebreide kennis van de mogelijkheden van de verschillende ontwerpsoftware.
Als verkeersveiligheidsauditor toetst hij als onafhankelijk deskundige ontwerpen en gerealiseerde weginfrastructuur op verkeersveiligheid.
Daarnaast is Arjan lid van de themagroep Kennis van de Vereniging Infra Ontwerp. Deze themagroep richt zich op het volgen van ontwikkelingen en het uitwisselen van kennis en ervaringen op het gebied van het verkeerskundige ontwerp van weginfrastructuur en de inpassing daarvan in de ruimtelijke omgeving.

Sven Lameijer
NOBLEO Bouw & Infra

Sven Lameijer

Sven Lameijer is hoofdontwerper bij Nobleo Bouw & Infra. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring in verschillende ontwerpstadia, variërend van aanbestedingen tot aan realisatie.
Sven is gespecialiseerd in het ontwerpen van faseringen voor autosnelwegen, waarbij berminrichting een belangrijk onderdeel is.
Naast zijn uitgebreide kennis van verschillende softwarepakketten, is Sven heel erg sterk in het bedenken en uitwerken van een bouwbaar ontwerp.

Patrick Broeren
Arcadis

Patrick Broeren

Patrick Broeren werkt als senior adviseur en technisch manager voor Arcadis Nederland. Daarnaast is hij gecertificeerd verkeersveiligheidsauditor voor Rijkswegen. Patrick heeft 25 jaar ervaring op het gebied van wegontwerp en verkeersveiligheid. Hij is betrokken (geweest) bij diverse planstudies en contractvoorbereidingen van weginfra projecten. Veel van zijn projecten zijn voor Rijkswaterstaat en provincies, maar ook gemeentes en aannemers zijn opdrachtgevers. Patrick heeft ook diverse fundamentele onderzoeken uitgevoerd op het grensvlak tussen wegontwerp en verkeersveiligheid en bijdragen geleverd aan diverse ontwerprichtlijnen.

Lesdata en locatie

De leslocatie is in Vianen.

startdata: najaar 2024

De opleiding wordt gegeven op 9 vrijdagen van 9.30 uur tot 16.30 uur.

Voor wie?

Deelnemers aan de opleiding hebben een hbo opleiding met goed gevolg afgerond, dan wel een aantoonbaar hbo werk- en denkniveau en affiniteit met wegontwerp. Ontwerpervaring is niet nodig, maar wel een pré. Beide modules van de opleiding zijn zowel geschikt voor beginners als gevorderden, omdat de opleiding een combinatie is van de basis van wegontwerp en een flinke verdieping. Bovendien zijn de nieuwste ontwerprichtlijnen onderdeel van de opleiding.

Deelnemers werken bijvoorbeeld als ontwerpleider, ontwerper of tekenaar op de ontwerpafdeling van:

  • Ingenieursbureaus;
  • Aannemers;
  • Rijkswaterstaat;
  • Provincies;
  • Gemeenten;
  • Detacheerders.

Kosten

Lesgeld:  € 5.350,- excl. BTW

Inbegrepen: lesmateriaal, koffie/thee en lunch.

Niet inbegrepen: kosten voor aan te schaffen boeken, voornamelijk CROW publicaties.

Reviews

| Dura Vermeer

Mooie opleiding waarbij alle aspecten van het ontwerp voldoende aan bod komen. Ik denk dat mijn ontwerpen nog beter en mooier worden door de extra opgedane kennis en aangereikte handvaten.

| Dura Vermeer

Goede opleiding. Waardevolle kennis opgedaan over de achtergrond van wegontwerp en de verschillende aspecten die daarbij komen kijken.

InschrijvenStudiegids aanvragen

Advies en informatie

Natalie Veenkamp

Natalie Veenkamp

Adviseur Capacity Building
Zwanet Verhoek

Zwanet Verhoek

Cursuscoördinator