Module Ontwerpen met MX

 • Voorjaar 2019
 • 4,5 dagen
 • 2.200 (exclusief BTW)
 • Certificaat

Inschrijven Studiegids aanvragen

Deze module is onderdeel van de cursus Post-hbo opleiding Ontwerp Hoofdwegen

Algemeen

Na afloop van de module Ontwerpen met MX bent u in staat om:

 • een 3D ontwerp te maken op basis van een programma van eisen, met behulp van MX;
 • een 3D ontwerp te toetsen op het verwachtingspatroon van de opdrachtgever (veiligheid, doorstroming, financiële aspect);
 • een 3D ontwerp te toetsen op human factor aspecten.

Zodanig dat het geoptimaliseerd en veilig is.

Docenten
De jarenlange kennis en ervaring van een vijftal senior ontwerpers van Nobleo en andere deskundigen is voor deze opleiding gebundeld in deze unieke Post-hbo opleiding. Iedere docent heeft zijn eigen kwaliteit en specialisme, waardoor sprake is van een hoog (detail)niveau.

De module Ontwerp met MX is opgebouwd uit 9 dagdelen verspreid over 4,5 dagen. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • ontwerpen met MX;
 • de puntjes op de i:
  • mooi maken van het ontwerp;
  • controle op doorstroming, veiligheid en zicht;
  • het verstrekken van informatie in de vorm van een 3D of 2D ontwerp.

Docenten

samen met
NOBLEO

samen met

Nobleo is een advies- en ingenieursbureau binnen de vakgebieden WEGONTWERP, CONSTRUCTIEF ONTWERP en PROJECT- en PROCESMANAGEMENT. Nobleo behoort tot de top van Nederland en staat voor ‘noblesse oblige’; talent verplicht tot goede prestaties.
De inmiddels 40 medewerkers die werkzaam zijn binnen Nobleo Bouw & Infra behoren tot de beste specialisten binnen hun vakgebied. Zij acteren op alle uitdagende- en complexe bouw- en infraprojecten van Nederland.
Nobleo wordt in de markt inmiddels volop geassocieerd met de T-shaped engineer. Vakinhoudelijk sterk, integraal denkend en acterend en beschikkend over uitstekende softskills.
Onze opdrachtgevers ervaren de toegevoegde waarde van de T-shaped engineers van Nobleo, alleen met T-shaped engineers lukt het om succesvol te zijn in complexe projectomgevingen.
Nobleo is in korte tijd uitgegroeid tot een echt kwaliteitslabel in de markt voor complexe bouw- en infraprojecten.

Jan Roelof Leidekker
NOBLEO

Jan Roelof Leidekker

Jan Roelof Leidekker is hoofdontwerper op het gebied van wegontwerp (hoofdwegennet) bij Nobleo bouw en infra. Hij is gespecialiseerd in het ontwerp van nationale stroomwegen en het onderliggend wegennet. Als hoofdontwerper is hij verantwoordelijk voor het op (laten) stellen van een veilig en verantwoord ontwerp, die voldoet aan de eisen en gevalideerd kan worden met de opdrachtgever. Naast het ontwerp van definitieve situaties is hij ook betrokken bij het ontwerpen van faseringen, wat betekent dat er soms buiten de lijntjes gekleurd moet worden. Voorbeelden van projecten waar hij aan gewerkt heeft zijn, knooppunt Hoevelaken (voortraject), knooppunt Badhoevedorp (IO-DO-UO van de eindsituatie) en SAA A9 Gaasperdammerweg (VO-UO van het faseringsontwerp).

Peter Blok
NOBLEO

Peter Blok

Peter Blok is hoofdontwerper bij Nobleo Bouw & Infra. Hij is al 15 jaar werkzaam in de grootschalige lijninfra en ligt zijn focus op het wegontwerp. Daarbij heeft hij tot doel om een bijdrage te leveren aan, en het in stand houden van een hoogwaardige kwaliteit van het Nederlandse wegennet.

Vanaf het begin van zijn loopbaan heeft hij zich gespecialiseerd in het geometrisch 3D ontwerp en de verdere inrichting van de weg in de breedste zin van het woord. Binnen alle fases van een project is hij werkzaam geweest aan met name grootschalige DBFM-contracten, maar ook op Provinciaal niveau heeft hij aan diverse projecten gewerkt. Naast het feitelijke ontwerpen heeft hij zich bezig gehouden met de afstemming en communicatie met overige ontwerpdisciplines, verificaties van ontwerpen en validaties van het ontwerp met de opdrachtgever, wegbeheerders en/of stakeholders.

De afgelopen jaren heeft hij zich verder verdiept in de verkeersveiligheid en is hij binnen de grootschalige infraprojecten verantwoordelijke geweest voor de begeleiding van het traject van de verkeersveiligheidsaudit. Verder houdt hij zich bezig met het verbeteren en verduidelijken van normen en richtlijnen en heeft hierover overleg met de verantwoordelijke instanties binnen Rijkswaterstaat.

Lesdata en locatie

Start: september 2018
(Lesdagen zijn op vrijdag en worden om de week gegeven. Deze module heeft 4,5 lesdagen)

Leslocatie: Utrecht

Voor wie?

Deelnemers aan de opleiding hebben een hbo opleiding met goed gevolg afgerond, dan wel een aantoonbaar hbo werk- en denkniveau en affiniteit met wegontwerp. Ontwerpervaring is niet nodig, maar wel een pré. De module is zowel geschikt voor beginners als gevorderden, omdat de module een combinatie is van de basis van wegontwerp en een flinke verdieping. Bovendien zijn de nieuwste ontwerprichtlijnen onderdeel van de opleiding.

Deelnemers werken bijvoorbeeld als ontwerpleider, ontwerper of tekenaar op de ontwerpafdeling van:

 • Ingenieursbureaus
 • Aannemers
 • Rijkswaterstaat
 • Provincies
 • Gemeenten
 • Detacheerders

Kosten

Lesgeld module Ontwerpen met MX (4,5 dagen) : € 2.200,- excl. BTW

Inbegrepen: lesmateriaal, koffie/thee en lunch.

Niet inbegrepen: kosten voor aan te schaffen boeken, voornamelijk CROW publicaties.

Voor deze module dient u te beschikken over een MX licentie. Mocht u daar niet over beschikken, neem dan contact met ons op.

Inschrijven Studiegids aanvragen

Advies en informatie

Natalie Veenkamp

Natalie Veenkamp

Adviseur Capacity Building