Masterclass Human Factors

 • Najaar 2024
 • Utrecht
 • 2 dagen
 • 1.945 (exclusief BTW)
 • Bewijs van deelname

InschrijvenDownload cursusinformatie

Algemeen

Vraagt u zich ook wel eens af waarom weggebruikers net iets anders doen dan u had verwacht? Wilt u graag weten hoe u bij het ontwerpen en onderhouden van de wegen het beste rekening kunt houden met de weggebruiker? Of bent u simpelweg zeer geïnteresseerd in het gedrag van de weggebruiker?

Steeds vaker blijkt het belang van de consequenties van de menselijke factor in het verkeer. Hoe goed we het allemaal ook bedoelen en hoe mooi het met technische hoogstandjes ook is gemaakt, uiteindelijk komt het allemaal aan op het gedrag van de weggebruiker. Dit geldt niet alleen voor de verkeersveiligheid en de doorstroming, maar ook voor de effecten voor milieu en het draagvlak bij het publiek.

In deze Masterclass komen zowel de belangrijkste theoretische aspecten vanuit verkeerspsychologie aan de orde als de toepassing ervan in de praktijk. Docenten delen hun praktijkervaringen met gedrag in het verkeer. U oefent zelf, met ondersteuning van verhelderend beeld- en filmmateriaal. Zo ontdekt en ervaart u zelf wat de rol is van Human Factors binnen verkeer. En u leert te beargumenteren welk gedragsaspect een bepaald verkeersveiligheidsknelpunt veroorzaakt. Dit maakt het voor u mogelijk om in (toekomstige) projecten eigen vakkennis aan te vullen met kennis van Human Factors.

Programma

In deze Masterclass komen alle aspecten aan de orde die een rol spelen bij de weggebruiker als menselijke factor in het verkeer. Zo kunt u rekenen op:

Introductie in de verkeerspsychologie

 • Verschillen tussen mensen;
 • Verschillende soorten gedrag;
 • Denken vanuit de weggebruiker.

Indeling ‘waarnemen, begrijpen, kunnen en willen’

 • Visuele waarneming: de werking van het oog;
 • De rol van aandacht en geheugen;
 • Begrijpelijkheid van informatie;
 • Rijtaakniveaus en – belasting;
 • Menselijk handelen en falen;
 • Risicocompensatie;
 • Invloed van emotie in het verkeer.

Ongevalsonderzoek: waar gaat het fout

De relatie tussen verkeersmanagement en gedrag

Communicatie en Handhaving

Docenten

Ilse Harms

Ilse Harms

Ilse Harms is verkeerspsycholoog en werkt graag op het snijvlak van theorie en praktijk. Ilse deed promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen terwijl ze werkte voor de Nederlandse overheid. Ze is expert en adviseur op het gebied van menselijke factoren die het verkeersgedrag beïnvloeden. Specifieke aandachtsgebieden vanuit menselijk gedrag zijn de visuele informatieverwerking van bekende en onbekende routes, en de toenemende automatisering van voertuigen. Ilse’s papers vormden de basis voor een landelijk convenant over afleiding in het verkeer en beleid voor het veilig gebruik van rijhulpsystemen. Ilse werkt bij de RDW, waar zij het boegbeeld is op het gebied van human factors en voertuigautomatisering. Daarnaast is zij voorzitter van het bestuur van De VerkeersGedragDag en geeft zij met regelmaat presentaties en cursussen zodat kennis op haar vakgebied verder wordt verspreid.

 

Michel Lambers

Michel Lambers

Michel heeft jarenlang kennis en ervaring opgebouwd in de industrie en overheid op het gebied van de menselijke factor. Als cognitieve psycholoog richt hij zich op de aansluiting van mensen op het primaire proces door verbinding te leggen tussen beleid en operaties en theorie en praktijk. Zijn opdrachtgevers variëren van Rijkswaterstaat, Provincie Overijssel en Projectbureau A2Maastricht tot Shell en DAF. Daarnaast verzorgt hij al een aantal jaar cursussen en presentaties op zijn vakgebied.

Lesdata en locatie

Lesdata (2 dagen):  najaar 2024

Lestijden: 09.30 – 16.30 uur

Locatie: Utrecht

Voor wie?

De Masterclass is interessant voor projectleiders, beleidsmedewerkers, verkeerskundigen of ontwerpers van verkeerskundige- en infrastructurele projecten.

Kosten

Lesgeld: € 1.945,- exclusief BTW.

(digitaal) Lesmateriaal en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

Reviews

| Provincie Flevoland

Inspirerende cursus, ook om als ontwerper te volgen. Geeft mooie handvatten om met een andere blik naar verkeerstechnische oplossingen te kijken.

| Gemeente Kampen

Een fijne cursus waarbij je meer inzicht krijgt waarom mensen op een bepaalde handelen in het verkeer.

Ontzettende boeiende masterclass die goed is toe te passen in de praktijk.

| Sweco

Ontzettend leuke en leerzame masterclass. De eerste dag bestaat voornamelijk uit theorie, maar de manier van lesgeven en de praktijkvoorbeelden tussendoor, samen met de goede opbouw, maken het geen moment saai. De verschillende onderdelen van de masterclass passen logisch in elkaar, wat allemaal terugkomt in de casussen uit de praktijk op de tweede dag. De diverse groep maakt het nog leuker om de tanden in deze casussen te zetten. De docenten zijn enthousiast en gaan graag in op vragen en opmerkingen vanuit de groep. De locatie is ook top, wat er samen voor zorgt dat dit twee erg leerzame maar vooral ook leuke dagen zijn.

| Provincie Zuid-Holland

Ontzettend nuttig. In mijn ogen een must voor iedereen die keuzes maakt die de weggebruiker beïnvloeden.

| Gemeente 's-Hertogenbosch

Fijne cursus, goede faciliteiten zoals ruimte en lunchgelegenheid.

| Exante

Duidelijk en goed lesmateriaal, inspirerend overgebracht door de cursusleiders.

| VVN

Heldere uitleg, goede afwisseling.

InschrijvenDownload cursusinformatie

Advies en informatie

Natalie Veenkamp

Natalie Veenkamp

Adviseur Capacity Building
Kim Heerkens

Kim Heerkens

Adviseur Capacity Building