Verkeersveiligheidsauditor

 • 11-11-2020
 • Utrecht
 • 2 dagen
 • 1.660 (exclusief BTW)
 • Certificaat

InschrijvenDownload cursusinformatie

Algemeen

Bent u een expert op gebied op veiligheid, ontwerp en human factors en wilt u zich laten certificeren tot verkeersveiligheidsauditor voor het onderliggende wegennet? Dan is deze cursus verkeersveiligheidsauditor iets voor u.

Overzicht huidige auditoren

Een verkeersveiligheidsaudit is een gestandaardiseerde methode om tot een onafhankelijk oordeel te komen over de gevolgen van een infrastructureel ontwerp op de verkeersveiligheid. Een ontwerp is immers vaak het resultaat van compromissen, waarbij de verkeersveiligheid mogelijk niet optimaal wordt geborgd. Met behulp van een audit kan de wegbeheerder zijn ontwerp door een onafhankelijke expert laten toetsen op de te verwachten verkeersveiligheidseffecten. Zo wordt de wegbeheerder ondersteund bij een zorgvuldige en verantwoorde besluitvorming. Niet door achteraf in te grijpen, maar door al tijdens de plan- en ontwerpfasen de mogelijke verkeersveiligheidsproblemen te identificeren.

Certificaat

Na afronding ontvangt u een certificaat met een cijfer voor de beoordeling van de gemaakte casus.

Download de Handleiding Verkeersveiligheidsaudit Onderliggend Wegennet

Programma

Het programma van de cursus bestaat uit twee dagen training. Tijdens de training staat de procedure van de audit centraal: wat is de context van de audit, hoe gebruik je de checklist? Aan de hand van casuïstiek maken de deelnemers zich de procedure eigen. Een inhoudelijke component van de cursus is de gedragskant van de weggebruiker. Waarom doen zij net iets anders dan vooraf verwacht? Hoe houd je in een ontwerp rekening met de consequenties van de menselijke factor in het verkeer? De training wordt afgesloten met twee toetsopdrachten

Inleiding

 • Context van de audit;
 • Plaats van de verkeersveiligheidsaudit binnen veiligheidsbeleid;
 • Werkzaamheden en rol van de auditor;
 • Geschiedenis en ervaringen in het buitenland.

Verkeersveiligheidsaudit in vogelvlucht

 • Hoe zet je een audit op?
 • Waar vind ik auditoren?
 • Checklist en rapportage.

Human Factors

 • Rol van gedrag bij ontwerp;
 • Uitleg van Human Factors-principes;
 • Human Factors-principes in het ontwerp;
 • Gezamenlijk uitwerken van een casus;
 • Toepassen Human Factors-principes.

De verkeersveiligheidsaudit stap voor stap

 • Het gebruik van de checklists;
 • Het auditrapport;
 • Procedures;
 • Voorbeelden van uitgevoerde audits;
 • Behandelen casuïstiek.

Docenten

Dirk de Baan
De Baan Verkeersadvies

Dirk de Baan

In 2018 is Dirk de Baan als zelfstandig ondernemer gestart met zijn eigen adviesbureau. Voorheen werkte Dirk als senior adviseur bij Royal HaskoningDHV. Hij is vanaf de ontwikkeling van de verkeersveiligheidsaudit in Nederland al betrokken bij dit onderwerp en sinds 2001 docent binnen onze cursus.  Vanaf 2012 is Dirk tevens gecertificeerd voor de uitvoering van de verkeersveiligheidsaudits op rijkswegen. Hij combineert dan ook een ruime ervaring op gebied van auditen op zowel het onderliggende als het hoofdwegennet.

Hans Godefrooij
DTV Consultants

Hans Godefrooij

Hans is teamleider van het team Verkeersarchitectuur bij DTV Consultants en werkt aan projecten op gebied van verkeersveiligheid, ontwerp, fietsen en lopen en parkeren. Hans was projectleider van de actualisering van de Ontwerpwijzer Fietsverkeer in opdracht van CROW. Daarnaast heeft hij diverse onderzoeken voor CROW-Fietsberaad uitgevoerd, waaronder het onderzoek naar Fietspad of parallelweg, het onderzoek naar de capaciteit van fietsinfrastructuur bij verkeerslichten, praktijkonderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van fietsstraten, praktijkonderzoek naar de capaciteit van vrijliggende fietspaden en het pilotproject “wielrenners naar de rijbaan”.  Naast specialistische kennis op het gebied van het thema fiets, heeft Hans, als gecertificeerd verkeerveiligheidsauditor, brede expertise op het gebied van verkeersveiligheid en human factors. Hans deelt zijn ruime praktijkervaring met u tijdens de lessen op interactieve manier.

Ilse Harms
Connecting Mobility

Ilse Harms

Ilse werkt als senior adviseur bij Connecting Mobility. Daarnaast doet zij aan de Rijksuniversiteit Groningen promotieonderzoek naar de menselijke waarneming van visuele veranderingen in het verkeer. Ilse heeft ruime ervaring  op het gebied van gedrag en verkeer, en als voorzitter van de landelijke ITS Ronde tafel Human behaviour is zij in het bijzonder nauw aangesloten op de laatste ontwikkelingen op het gebied van smart mobility en gedrag. Ilse werkt op het snijvlak van theorie en praktijk en vindt het belangrijk dat kennis op haar vakgebied verder wordt verspreid.  Zo heeft zij onder andere meegeschreven aan de CROW-publicatie “Mobiliteit en gedrag: begrijpen en beïnvloeden” en geeft zij met regelmaat presentaties en cursussen.

Lesdata en locatie

Lesdata (2 dagen): 11 november en 16 december 2020

Lestijden: 09.30 – 16.30 uur

Leslocatie: Utrecht

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor (senior-)adviseurs op minimaal hbo-niveau met aantoonbare expertise op het gebied van veiligheid en ontwerp. U heeft ten minste vijf jaar relevante werkervaring.

CV aanleveren

Deelnemers van de cursus worden vooraf gevraagd een uitgebreide curriculum vitae aan te leveren, waarin zij aantonen aan bovenstaande beschrijving te voldoen.

Kosten

Lesgeld: € 1.660,- exclusief BTW

(digitaal) Lesmateriaal en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

Reviews

| Juust BV

Prettige en betrokken manier van lesgeven met voldoende inhoud.

InschrijvenDownload cursusinformatie

Advies en informatie

Kim Heerkens

Kim Heerkens

Adviseur Capacity Building
Zwanet Verhoek

Zwanet Verhoek

Cursuscoördinator