Way2Go! Kinderen veilig op weg naar school met De Verkeersslang

Goedopweg werkt aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Utrecht. Hierin stimuleert Goedopweg reizigers om eens op een andere manier dan met de auto in de spits naar hun bestemming te reizen. Veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school. Daar wordt het op straat behoorlijk druk en onoverzichtelijk van. Kan dat ook anders?

Lopend of fietsend naar school gaan is leuker, gezonder, leerzamer, veiliger én duurzamer. In het project Way2Go! van Goedopweg staan ouders en basisschoolkinderen centraal. Tijdens de Way2go! Actieweek kunnen ouders alternatieven voor de auto uitproberen. Kinderen doen mee aan het Verkeersslangspel van DTV Consultants, en krijgen een schouderklopje van niemand minder dan de Fietsburgemeester.

De Verkeersslang is een spel om kinderen op een positieve manier te belonen als ze op een duurzame manier naar school reizen. Speciaal voor het Way2Go! project hebben we er een net wat andere draai aangegeven. Zo heeft het uiterlijk van de verkeerslang een transformatie ondergaan en is de inhoud aangepast om scholen zoveel mogelijk te ontlasten. DTV Consultants is verantwoordelijk voor de werving van de scholen. In totaal hebben 80 scholen deelgenomen aan de actieweek!

Te voet of met de fiets naar school

Way2go! is een project van Goedopweg dat wordt uitgevoerd in de gemeenten Amersfoort, Nieuwegein en Utrecht. Met ‘Way2Go!’ motiveert Goedopweg ouders om hun kinderen te voet of met de fiets naar de basisschool te brengen en op een duurzame manier door te reizen naar het werk. Je ziet namelijk vaak dat kinderen elke dag met de auto naar de basisschool gebracht worden en dat de ouders vervolgens direct met de auto doorrijden naar het werk. Het hoofddoel is dan ook het doorbreken van de keten “huis-school-werk met de auto”, zodat de piekbelasting in (met name) de ochtendspits afneemt.

Van huis naar school en van school naar werk

Way2Go! bestaat uit twee delen. De eerder genoemde Verkeersslang is er daar één van. De Verkeersslang richt zich op de thuis-school route. Het tweede deel richt zich op de school-werk route.

Voor het Way2Go! project hebben we de invulling van de Verkeersslang aangepast om deze beter aan te laten sluiten op de behoefte van de Utrechtse scholen. Basisscholen hebben het ongelofelijk druk en daar moet je natuurlijk rekening mee houden. Zeker wanneer het project een week duurt. De drempel om deel te nemen aan de actieweek is daarom zo laag mogelijk gehouden door scholen zoveel mogelijk zorg uit handen te nemen. Dit doen we door alle materialen te leveren, van poster tot spandoek, van stickers tot handleiding. Doordat alles volledig uitgedacht is, kunnen de scholen het gemakkelijk uitvoeren.

Een bewezen succes

De Way2Go Actieweken, met daarin de Verkeersslang zijn een succes gebleken. Metingen tijdens en na de actieweek tonen aan dat méér kinderen lopend (29% tijdens de actieweek, 26% tijdens de voormeting) of fietsend (52% tijdens de actieweek, 47% tijdens de voormeting) naar school gaan. Ook reizen de ouders met een andere manier dan de auto door naar het werk. Samen met de deelnemende scholen hebben we heel wat bereikt en daar zijn wij natuurlijk erg trots op!

Wij zeggen: Way2Go!

De resultaten in een infographic

Er zijn mooie resultaten gehaald, zo als onderstaande infographic laat zien:

Resultaten-Way2Go-Verkeersslang-2016-2018

Advies en informatie
Lisette de Wildt

Lisette de Wildt

Adviseur Gedrag
Nynke van der Kallen

Nynke van der Kallen

Adviseur Gedrag