Waar vind ik nog een verkeerskundige? 3 gouden tips

Iedereen zal het inmiddels wel zijn opgevallen: er staan weer heel veel verkeerskundige vacatures open! Na jaren waarin er eerder te veel dan te weinig verkeerskundigen waren, is de markt het afgelopen jaar fors aangetrokken. Leuk voor de werknemer, maar een uitdaging voor de werkgever. Waar haalt u gekwalificeerd personeel vandaan?

Ook wij merken de veranderende arbeidsmarkt. Regelmatig worden we benaderd met de vraag of ‘wij nog verkeerskundigen kennen die een (nieuwe) baan zoeken’. Niet vreemd gezien onze rol als dé praktijkopleider op het gebied van verkeer en mobiliteit. Wij leiden jaarlijks vele cursisten op die hun expertise verder uitbreiden. Maar met deze informatie gaan we vertrouwelijk om. Onze cursisten hebben immers al een volledige baan, waarvan de werkgever veelal de opleiding betaalt. Wij hebben dan ook het beleid om onder deze groep niet te werven, dat vinden wij niet chic.

Wat kunt u dan wel doen? Drie gouden  tips:

1. Vergroot de vijver

Denk niet alleen aan (afgestudeerde) verkeerskundigen, maar verruim uw criteria. Zoek naar mbo-ers of hbo-ers, die aantoonbaar interesse hebben in het werkveld van verkeer en mobiliteit. Uit onze ervaringen blijkt dat professionals met een achtergrond in weg-/waterbouw, civiel techniek, milieukunde, sociale geografie, stedenbouw en bijvoorbeeld planologie zeer goed inpasbaar zijn.

2. Investeer in scholing

Behoud uw goede krachten door te blijven investeren in hun professionele ontwikkeling. Dat kan vervangingen op lastige posities schelen. En nu de eerste generatie verkeerskundigen met pensioen gaat en de uitstroom van de diverse verkeerskunde-opleidingen beperkt blijft, worden mensen met een volledige verkeerskundige opleiding schaarser. Doorstromers (met een mbo achtergrond) en zij-instromers (met een hogere andersoortige opleiding) kunnen echter volwaardige vervangers worden, mits u de moeite neemt om ze adequaat te scholen.

3. Zet interne mentoren in

Laat meer ervaren collega’s de nieuwe of jonge medewerkers begeleiden op weg naar excellentie. Dit biedt loopbaanmogelijkheden voor uw bestaande mensen en helpt instromers sneller op het gewenste niveau te krijgen.

Onze deskundigen kunnen u helpen bij het oplossen van deze uitdagingen. Kijk eens naar ons aanbod van cursussen, masterclasses en opleidingen, of neem contact op met onze opleidingsadviseurs voor een vrijblijvend advies.