De snelle fietsroute zit in de lift, in de meeste regio’s van Nederland zijn een of meerdere routes in ontwikkeling of al in gebruik. Steeds vaker maakt een verkeersveiligheidsaudit onderdeel uit van de ontwerpfase van deze ‘fietssnelwegen’. Een goede ontwikkeling, want deze controle door de verkeersveiligheidsbril maakt het mogelijk om al vóór de realisatie van een fietsroute verkeersveiligheidsknelpunten op te lossen. En dat scheelt veel geld.
De wegbeheerder of ontwerper kan op basis van het auditrapport goed onderbouwde keuzes maken in een definitief ontwerp, of bij realisatie van de snelfietsroute. De beschikbare ruimte kan een uitdaging zijn (het dwarsprofiel), ook komen knelpunten door beperkt zicht met enige regelmaat voor. Haakse bochten waarbij bijvoorbeeld bosschages het overzicht verminderen, kunnen een risico vormen voor met name de snellere gebruikers van het fietspad. Denk aan e-bikes en de speed pedelec.
Meerdere fietsroutes getoetst
DTV Consultants heeft een team gecertificeerde verkeersveiligheidsauditors beschikbaar om ontwerpen te toetsen. We hebben recent veel ervaring opgedaan met het auditen van snelle fietsroutes;
- Snelfietsroute ’s-Hertogenbosch-Zaltbommel (routedeel van gemeente ‘s -Hertogenbosch)
- Snelfietsroute Oosterhout-Dongen-Tilburg
- Snelfietsroute Helmond-Eindhoven (hier bekijken we één specifiek kruispunt)
- Snelfietsroute Rijen-Tilburg
Toets in de praktijk heeft meerwaarde
Natuurlijk kunnen de verkeersveiligheidsauditors ook (delen van) bestaande routes beoordelen op verkeersveiligheid. In dit geval is aan te raden om de auditor de route zelf ook te laten fietsen. Deze praktijktoets brengt vaak relevante details naar voren die lastig uit een ontwerp alleen te halen zijn.