Verdieping, inzicht en overzicht met de Post-hbo opleiding Parkeren

In september start de post-hbo opleiding Parkeren, georganiseerd door DTV Consultants in samenwerking met Vexpan. De herziene opleiding is opgedeeld in los te volgen blokken (modules), die samen kunnen leiden tot een in het vakgebied graag gezien diplomaÉén van de nieuwe onderdelen is de module Marketing en gedrag / de politieke kant van parkeren’. 

Inschrijven

Studiegids aanvragen

De post-hbo opleiding heeft sinds haar start in 2011 tientallen vakgenoten een stap verder gebracht. Sabina Milder is één van hen. Zij is sinds 1 januari 2017 Senior Beheerder Parkeren bij gemeente Arnhem. De uitvoering van het parkeerwerk is toen door de gemeente via een aanbesteding gedelegeerd aan een marktpartij. De driekoppige Vakgroep Parkeren van de gemeente voert alleen nog regietaken uit. “Mijn werk is duidelijk veranderd,” aldus Milder. “Voorheen was ik echt met uitvoering van parkeerbeleid bezig, en moest ik bijvoorbeeld facturen maken en uitbetalingen controleren. Nu controleer ik de exploitatie. Ik maak analyses, controleer financiële zaken en houd me bezig met de beleidscyclus.”  

Verbanden gaan zien

Milder had behoefte aan meer verdieping. Als instrument koos zij de post-hbo opleiding Parkeren. “Alleen al de opbouw van de opleiding gaf me duidelijk inzicht in de raakvlakken die parkeren met allerlei disciplines heeft. Dat zijn er veel meer dan je zou verwachten. Ik snap nu waaróm al deze dingen gebeuren. En de belangen die bij alle aspecten van parkeren spelen.” Hans ten Barge is een directe collega van Milder, hij ziet ook dat zij een ontwikkeling heeft doorgemaakt: “Ik merk duidelijk dat ze het verband tussen verschillende parkeerzaken makkelijker ziet.” Ten Barge weet waar hij over spreekt. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in het parkeervak. Ook heeft Ten Barge zelf de eerste ‘run’ van de post-hbo opleiding Parkeren in 2011 gevolgd. “Na twaalf jaar actief te zijn geweest in parkeerhandhaving, wilde ik me breder gaan oriënteren. De opleiding heeft me veel gebracht. Het fijnste vond ik de samenwerking met collega’s uit heel het land. Met hen heb ik nog steeds contact.”  

Groeiend zelfvertrouwen

Milders zelfvertrouwen heeft een boost gekregen van de opleiding. “Er loopt momenteel een project waarin we samen met belanghebbenden een parkeerplan voor een specifieke wijk maken. Daar heb ik op aangehaakt, waarschijnlijk had ik dat voorheen niet zo snel gedaan.” Ten Barge vult aan: “Kennis maakt macht, Sabina is veel zekerder geworden. Dat zegt veel over haar als persoon, maar ook wat over de opleiding.” De combinatie van leren en werken was soms wel pittig, erkent Milder. “Tegelijkertijd kreeg ik er ook energie van. Het heeft me ook gesterkt in de gedachte dat ik verder wil in dit interessante vakgebied.” Milder heeft de post-hbo opleiding inmiddels met succes afgerond, in mei 2018 kreeg zij haar diploma.  

De praktijk als basis

Beroepssituaties en praktijkcases vormen de ruggengraat van de opleiding. Na elke lesdag komt de deelnemer terug met kennis en kunde die toepasbaar is in het dagelijkse werk. De lessen worden dan ook gegeven door docenten uit de praktijk. De eerstkomende editie krijgen de studenten les van Elisio Baptista (ParkeerService), Sjoerd Stienstra (Stienstra, Adviesbureau Stedelijk Verkeer), Barbara Verhallen (gemeente Amsterdam), Roger Theunissen (TheMA Mobiliteitsadvisering), Rob Ebbing (Spark), Ed van Savooyen (Spark), Nico Harkes (NEXT Vastgoed), Dave Linssen (Aparco), Marc Moonen (Moonen Parkeeradvies) en Jaap Roest (Eiffel). 

Studeren voor het post hbo diploma Parkeren

Vakspecifieke kennis vergroten met losse modules

Lise Ras werkt als projectleider bij Empaction (adviesbureau voor parkeerstrategie en marketing). “Ik heb geen specifieke verkeeropleiding gehad (ruimtelijke ordening,-red.),” vertelt ze. “Van mijn collega’s heb ik al veel geleerd, toch leek het me goed om mijn horizon te verbreden met kennis van buiten ons bureau.” Ras volgde de losse module Parkeeronderzoek en parkeerbeleid/visie op parkeren. “Beleidsstukken schrijven hoort bij mijn werk. Tijdens mijn opleiding was er aandacht voor het schrijven van algemene beleidsstukken, maar bij parkeerbeleid spelen andere factoren.  Ik vond het vooral leerzaam om te zien hoe mensen vanuit verschillende perspectieven naar parkeren kijken. Bij een grote stad spelen natuurlijk heel andere vraagstukken dan in een kleinere gemeente.” Ras was blij verrast door de hoeveelheid aandacht voor visie op parkeren. “Bijvoorbeeld nadenken over hoe parkeren op een bepaalde locatie over tien, twintig jaar er uit zal zien. Dat vond ik heel interessant.” Naast de abstracte stukken over visie en beleid heeft Ras ook praktische tips overgehouden aan het onderdeel ‘Parkeeronderzoek’. “Die pas ik nu toe als ik zelf een parkeeronderzoek uitzet.” De klassikale lessen zijn Ras goed bevallen. “Je leert veel van je collega-studenten. Bovendien is het verfrissend om buiten de vertrouwde omgeving van je eigen kantoor en lopende klantprojecten aan je vak te werken.” 

Inschrijven

Studiegids aanvragen

Advies en informatie
Natalie Veenkamp

Natalie Veenkamp

Adviseur Capacity Building