VeloCittà: Europese Bike Sharing systemen onder de loep

Meer mensen op de (leen)fiets te krijgen. Dat is het doel van het project VeloCittà. Het project brengt vijf stedelijke Bike Sharing Systems samen waarvan het functioneren momenteel achterblijft bij de ambities.

Het verbeteren van de geselecteerde Bike Sharing Systems kan betrekking hebben op gebruikersaantallen, doelgroep(en) maar ook aan gekozen techniek of de onderliggende business case. In het project wil de EU de verantwoordelijke markt- en organisatiebarrières identificeren en waar mogelijk verwijderen. Steden waar VeloCittà geïmplementeerd wordt zijn London (Borough of Lambeth en Borough of Southwark), Burgos (Spanje), Krakow (Polen), Szeged (Hongarije) en Padova (Italië).

Velocitta_Infographic_Bikesharing

Waarom stimuleert de EU Bike Sharing?

Met meer dan 600 steden in 52 landen wereldwijd heeft het delen van fietsen de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. De Europese Commissie ziet dit als een van de snelste manieren om duurzaam vervoer in stedelijk gebied te realiseren. De verwachting is dat op langere termijn deze ‘sharing’ systemen zullen bijdragen tot het verhogen van de efficiëntie van het vervoer. Ook verwacht men een groei in het gebruik van de (fiets)infrastructuur met reisinformatiesystemen, gedragsbenaderingen en marktgerichte prikkels vanuit de overheden.

Europees brede regievoering

DTV Consultants voert in opdracht van de Europese Commissie en in samenwerking met tien Europese partners het project uit. Onze rol is die van regisseur: we zorgen voor de projectplanning, bewaken de kwaliteit van het geleverde werk en zorgen voor zowel inhoudelijke als financiële rapportage richting de Europese Commissie.

Opvallende promotieactiviteiten

De vijf deelnemende steden gaan nieuwe marketingcampagnes voeren. Zo grepen de partnersteden de Europese Mobiliteitsweek aan om opvallende promotieactiviteiten uit te voeren. Een paar voorbeelden: in Padua is een tweedaagse fietsfestival georganiseerd, waar een speciale bike-sharing app werd gelanceerd. Met de app is te zien waar en hoeveel fietsen er beschikbaar zijn. En in Londen werd een speciale fietsroute uitgezet, die je langs fraaie filmlocaties door de stad leidt.

Uitkomsten worden verzameld in kennisplatform

Ook de organisatorische en financiële kant van Bike Sharing Systemen gaan onder de loep. De projectdeelnemers zorgen voor documentatie, best practices, en marketing ideeën. Al deze informatie wordt verzameld en gedeeld op de projectwebsite. VeloCittà startte in maart 2014 en loopt tot februari 2017. Het project wordt ondersteund door het Intelligent Energy Europe-programma STEER.

Advies en informatie
Willem Buijs

Willem Buijs

Directeur