Uniforme entree voor vakantieparken Center Parcs

Bungalowparkketen Center Parcs wil de klantervaring van haar gasten voortdurend verbeteren. De eerste indruk is belangrijk: daarom werkt Center Parcs aan een zo soepel mogelijk lopende aankomstprocedure. DTV Consultants is gevraagd advies te geven over een zo uniform mogelijke entree voor de vakantieparken.

Lars van Pelt, Development Director bij Center Parcs: “Wij willen graag dat onze gasten een onvergetelijke ervaring beleven op onze parken. Dat begint natuurlijk al bij aankomst. Daarom is het voor ons belangrijk dat arriverende gasten zo snel mogelijk kunnen inchecken, waarbij we tegelijkertijd zorgen voor een gastvrije ontvangst. Wij hebben vooral verstand van vakantiebeleving en minder van verkeersafwikkeling. Daarom hebben we DTV Consultants gevraagd om de broodnodige expertise in te brengen.”

Een standaard ontwikkelen

Het project moest inzicht geven in de vraag of er een standaard ontwikkeld kan worden voor de parkentree, die in alle veertien parken in Nederland, België en Duitsland toegepast kan worden. Deze standaard moet zowel het kwaliteitsniveau van de verkeersafwikkeling, als die van de inzet van personeel omvatten. Ook moest in beeld gebracht worden hoe de entree bij voorkeur eruit ziet, om een soepel lopende, comfortabele en veilige check-in te garanderen.

Pieken bij aankomsttijden

De wachttijd voor arriverende gasten is vastgesteld op maximaal tien minuten. Een pittige uitdaging, omdat de vakantiegangers in de meeste gevallen rond dezelfde tijd komen inchecken. Met grote pieken in verkeersdrukte als gevolg.

Schouwen, meten en simuleren

DTV Consultants heeft negen vakantieparken bezocht. Naast een schouw zijn gesprekken gevoerd met de parkmanager om park specifieke bijzonderheden te achterhalen. Bij twee vakantieparken zijn verkeersmetingen uitgevoerd om een baseline te bepalen voor de drukte en de afwikkeling van het verkeer op aankomstdagen. Met deze data is een speciale verkeerssimulatie gebouwd om inzicht te krijgen aan welke knoppen men moet draaien om tot de gewenste situatie te komen.

Gedegen ontwerp

De bevindingen zijn omgezet in een advies voor de inrichting van de parkentrees met een schetsontwerp, deze zijn zowel met de betrokken parkmanagers als het hoofdkantoor besproken en fijngeslepen. “DTV Consultants heeft gedegen onderzoek gedaan en een ontwerp geleverd voor de parkentree waar we mee verder kunnen”, aldus Van Pelt. Een architect gaat nu op basis van het verkeerskundige schetsontwerp de portierslodge en overkapping ontwerpen. DTV Consultants werkt de benodigde infrastructuur aanpassingen en bebording uit tot een definitief ontwerp.

Advies en informatie
Pleun Smits

Pleun Smits

Adviseur Verkeersarchitectuur