Paper: Geloofwaardigheid verkeerslichtenregelingen onder druk?

Bij DTV Consultants testen we veel verkeerslichtenregelingen voor gemeenten en provincies. Daarnaast voeren wij veel verkeerskundig onderhoud uit. Steeds vaker constateren wij dat er veel mis gaat in de basisprincipes van verkeerslichtenregelingen. Dit resulteert in ongewenste effecten als: onnodig wachten en verkeersonveilige situaties. Onnodig wachten is hinderlijk, niet comfortabel, en milieu onvriendelijk. Daarnaast zien we ook veel onveilige situaties op straat die volstrekt onnodig zijn. Met relatief simpele aanpassingen zijn grote verbeteringen door te voeren.

In de toekomst zullen meer en meer innovaties, en daarmee ook complexiteit worden toegevoegd. Als de basis niet goed is ondermijnt dit de potentie van innovatie als het gaat om doorstroming en veiligheid. Met het oog op de nabije C-ITS ontwikkelingen willen wij dan ook nog meer waken voor de geloofwaardigheid en veiligheid van verkeerslichtenregelingen.

Tijdens het Nationaal Verkeerskunde Congres poneerde collega Marcel Kant de volgende stelling: de geloofwaardigheid en veiligheid van de verkeerslichtenregelingen staat steeds vaker onnodig onder druk. U kunt hier de volledige paper downloaden