Opleiding VRI technicus: Opleiden doe je samen

Kundige technici die zorgen voor optimale verkeersdoorstroming door goed werkende verkeersregelinstallaties. Dat is wat de opleiding VRI-technicus levert aan het werkveld. DTV Consultants en Koning Willem I College (Den Bosch) bieden deze volwaardige en samenhangende mbo-4 opleiding van ongeveer 1,5 jaar aan. In deze unieke opleiding verwerven de deelnemers naast verkeersregeltechnische kennis en vaardigheden ook elektrotechnische kennis, taal- en rekenvaardigheden.

Vanuit Hoeflake zijn drie studenten in 2015 aan de opleiding begonnen. Alle drie hebben ze de opleiding met goed gevolg afgerond. Gerben Kiep is monteur infratechniek en sinds 2005 werkzaam bij Hoeflake. Zijn doel was om sneller en efficiënter een storing te kunnen oplossen, wat ook is gelukt Zijn collega Tom Tiebosch, sinds 2011 werkzaam bij Hoeflake, vond de dagen lang bij het ROC (van 8.00u tot 20.00u), maar heeft zeer veel vakkennis opgedaan. De heren geven aan dat ze anders naar zaken zijn gaan kijken.

Joris Sleenhoff, bedrijfsleider bij Hoeflake Installatietechniek BV  en Günther Jäger, bedrijfsleider binnen Hoeflake Infratechniek en leidinggevende van beide heren, zijn ook aanwezig. ”Hoeflake promoot opleidingen en cursussen voor haar medewerkers. Wij zien dit als een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. Dit om continuïteit voor de toekomst te garanderen. Ontwikkelingen in de markt volgen elkaar razendsnel op, als je deze niet volgt loop je binnen no time achter de feiten aan.”, aldus Sleenhoff.

Günther Jäger: “De jongens hebben veel geleerd. Wij hebben onze medewerkers in de afgelopen periode zien groeien in de zin van meer kennis en meer zelfstandigheid. Hierdoor zijn ze breder inzetbaar en kunnen ze beter op het juiste niveau communiceren. Daardoor kunnen we ze meer verantwoordelijkheid en vrijheden geven. Hierdoor groeien de mensen met alle bijbehorende plussen. Ze dragen een grotere ‘gereedschapskist’ bij zich.” Wat we hebben gemist is een  praktijkruimte tijdens de opleiding”, aldus Jäger.

Voor Roel van Vijfeijken en Tim van Gils duurde de opleiding iets langer. Zij zijn in 2014 gestart met de opleiding en hebben deze dit jaar netjes afgerond. Beide zijn werkzaam voor Heijmans. Roel van Vijfeijken had meer praktijk verwacht binnen de opleiding en heeft bepaalde onderdelen ook niet toe kunnen passen in zijn werk. Hij is wel een stuk beter in zijn terugkoppeling richting de klant geworden. “Ik heb een beter beeld van de storing, waardoor ik richting de klant een betere terugkoppeling kan geven,” vertelt Vijfeijken.

Ook Heijmans neemt opleiden heel serieus. Henny Timmermans: “Ik vindt dat medewerkers moeten bijblijven, dit ook in het kader van een leven lang leren. We moeten niet vergeten dat alle geslaagden naast het certificaat VRI Technicus ook een mbo-4 diploma hebben behaald. Zij kunnen zich nu onderscheiden met een bepaald niveau en in een bepaald vakmanschap. De eisen die in het werkveld worden gesteld zijn steeds hoger. De klanten vragen steeds meer en verwachten te worden ontzorgd. Je wordt als het ware een beetje eigenaar van de installatie en wilt er goed voor zorgen.”

We zijn trots op alle geslaagden, waarbij dit diploma en certificaat een stap in de goede richting zijn.

Advies en informatie
Zwanet Verhoek

Zwanet Verhoek

Cursuscoördinator