Op weg naar 1150 spitsmijdingen per dag in Stedendriehoek

Slim & Snel naar het werk? Dat doe je op de fiets. En daardoor gaan elke dag 1150 minder mensen met de auto in de spits in. Dat is het doel van het project ‘Slim & Snel’. Het project is onderdeel van het bredere Beter Benutten-programma ‘Slim Reizen Stedendriehoek’. De nieuwe fietsstimuleringscampagne is in september is gestart en loopt tot eind 2017.

Iedereen met een fiets of e-bike in de regio Stedendriehoek (onder andere Apeldoorn, Deventer en Zutphen) kan meedoen. Voor echte overstappers van auto naar fiets is er een financiële beloning. Dat zijn deelnemers die voortaan vaker voor hun woon-werkritten de fiets nemen en de auto laten staan. Om hiervoor in aanmerking te komen is wel een werkgeversverklaring nodig.

Meten met app, belonen naar gedrag

Alle deelnemers krijgen een eigen coaching-App. Deze slimme app registreert de fietsritten, minuten en kilometers en stimuleert om door te gaan. Overstappers van auto naar fiets kunnen met de app een aardig bedrag bij elkaar sparen: tot € 190,-. De gespaarde punten kunnen worden ingewisseld in de speciale webshop voor kortingen bij lokale en regionale bedrijven, of een kans in de loterij.

Van klantcontact tot eindevaluatie

DTV Consultants is projectleider in deze spitsmijdingscampagne, dat is uitgevraagd onder de IMMA raamovereenkomst. We verzorgen het klantcontactcentrum, verwerken en controleren de aanvragen voor vergoedingen en zorgen voor uitbetalingen van beloningen aan Slim & Snel deelnemers. Ons team borgt ook de monitoring en evaluatie van het project. Zo rapporteren we bijvoorbeeld elke maand het aantal spitsmijdingen. Aan het eind van de deelnameperiode bevragen we de projectdeelnemers naar hun bevindingen.

Driekoppig consortium

Slim & Snel is een project in opdracht van de Cleantech Regio Stedendriehoek. De uitvoering is in handen van een consortium van drie partijen: naast DTV Consultants zijn dat Locatienet en Keijzer. Locatienet neemt het volgen van de deelnemers voor haar rekening, onder meer met de mobiele Slim & Snel app. Keijzer Communicatie is verantwoordelijk voor de wervingscampagne.

Advies en informatie
Paul van den Bosch

Paul van den Bosch

Directeur