Leon Deckers is de Verkeersregeltechnicus van het Jaar

Leon Deckers is tijdens de Studiedag Verkeerslichten in de Jaarbeurs Utrecht op 21 februari uitgeroepen tot Verkeersregeltechnicus van het Jaar. Deze titel wist Deckers (Denckers Verkeersadvies) binnen te slepen door uitmuntende vakkennis te tonen. Hierbij had hij concurrentie van ruim honderdvijftig vakgenoten die ook deelnamen aan de Studiedag Verkeerslichten.

De vakkennis werd getest met een diepgaande kennisquiz. In de eerste ronde beantwoordden alle deelnemers veertien meerkeuzevragen en een schattingsvraag, die alle aspecten van de verkeersregeltechniek behandelen. De top 3 mocht op het podium de finale spelen. Naast Deckers bestond deze uit Jasper de Ruiter (Vialis) en Arie Schreuders (Sweco). In de spannende finale kregen de kandidaten nog eens 5 lastige vragen voor de kiezen.

Voorbeeldvraag

In 2016 is het onderzoek naar de capaciteit van fietspaden bij verkeerslichten afgerond. Wat is de afrijcapaciteit voor fietsers bij een verkeerslicht die in dit rapport is vastgelegd?

  • 0,9 fietsers per seconde per meter fietspadbreedte
  • 0,9 fietsers per seconde
  • 0,9 fietsers per meter fietspadbreedte
  • 0,9 fietsers per meter fietspadlengte

Eretitel voor vier jaar

Uiteindelijk had Deckers de meeste juiste antwoorden en kreeg daarvoor de beker uitgereikt. De term Verkeersregeltechnicus van het Jaar is eigenlijk nog wat te bescheiden, want Deckers mag vier jaar deze eretitel dragen. De Studiedag Verkeerslichten wordt om het jaar georganiseerd door DTV Consultants, waarbij de verkiezing Verkeerslichtenstad van het Jaar en de strijd om de Verkeersregeltechnicus van het jaar elkaar afwisselen.

Advies en informatie
Marcel Willekens

Marcel Willekens

Adviseur Smart Mobility