In één maand 3.300 haltes in Limburg inventariseren

In opdracht van de provincie Limburg heeft DTV Consultants in de zomer van 2014 de kenmerken van ruim 3.300 bushaltes in kaart gebracht. Gedurende vier weken hebben inventarisatieteams alle bushaltes in Limburg bezocht en geschouwd. Alle 50 kenmerken, variërend van haltenaam en –nummer en gps-coördinaten, tot de aanwezigheid van geleidelijnen en instapmarkering, zijn op tablets ingevoerd en automatisch geüpload naar een centrale database.

Ruim drieduizend haltes in een maand bezoeken vereist nauwkeurige planning. De routes van een navigatiesysteem of Google Maps zijn onvoldoende efficiënt om de strakke planning te kunnen halen. Daarom hebben we in eigen huis een slim algoritme ontwikkeld dat voor iedere dag een geoptimaliseerde route bepaalt. Iedere dag pasten we het algoritme toe op de actuele stand van zaken, waardoor onze onderzoekers altijd de optimale route konden nemen. De inventarisatie is uitgevoerd door 2 teams van 2 personen. Deze indeling zorgde voor extra efficiency: opmeten en inventarisatie van verschillende parameters kon zo (deels) gelijktijdig worden uitgevoerd

App borgt betrouwbaarheid gegevens

Om het invoeren van de vele gegevens zo efficiënt mogelijk te maken heeft DTV Consultants in eigen huis een speciale app ontwikkeld. Invulfouten worden zo veel mogelijk voorkomen door waar mogelijk gebruik te maken van keuzelijsten, in plaats van vrije invoer. Foto’s kunnen direct met de camera van de tablet worden genomen en worden opgeslagen in de database bij de betreffende halte. Hierdoor hoeven foto’s niet achteraf aan de andere data gekoppeld te worden. Op basis van de al bekende informatie was de database vooraf deels ingevuld, zodat onze specialisten tijdens de inventarisatie ter plaatse deze zaken alleen nog hoefden te controleren en aanpassen indien nodig.

Slimme planning bushaltes inventariseren

Gegevens voor open data platform

Het resultaat van deze halteschouw is als input gebruikt voor de haltedatabase NDOV (Nationale Database Openbaar Vervoer) en voor interne dataverwerking van de provincie. De NDOV is een open data platform. Ontwikkelaars van bijvoorbeeld ov-informatie apps kunnen putten uit de rijke informatie in de database.