Groenvoorspeller bij fietsverkeerslicht Erasmusbrug positief ontvangen

Onderaan de Erasmusbrug, voor het kruispunt met de Wilhelminakade, heeft de gemeente Rotterdam het fietsverkeerslicht voorzien van een afteller: de groenvoorspeller. Deze geeft aan hoe lang het nog duurt voordat het verkeerslicht naar groen gaat. Ook laat de groenvoorspeller zien hoe lang het licht nog groen blijft. Het is de bedoeling dat fietsers minder vaak hoeven te stoppen, doordat ze beter kunnen anticiperen op het verkeerslicht. Daarmee wordt de fietsflow en het algemene comfort voor fietsers in Rotterdam verhoogd.

De gemeente Rotterdam wilde weten wat het effect is van de groenvoorspeller op het gedrag van fietsers: zowel de positieve effecten (anticiperen, minder stops), als mogelijke negatieve bijeffecten. Ook wilde de gemeente weten wat de fietsers zelf vinden van de groenvoorspeller. Snappen ze het? DTV Consultants heeft op verzoek van de gemeente een voor- en een nameting uitgevoerd om de effecten van de groenvoorspeller helder te maken. En we hebben fietsers gevraagd naar hun mening.

In onderstaande infographic zie je een aantal belangrijke kenmerken uit het onderzoek:

Evaluatie groenvoorspeller fietsoversteek Erasmusbrug Rotterdam

De resultaten van het onderzoek zijn positief ontvangen bij de gemeente Rotterdam. Inmiddels zijn bij meer fietsverkeerslichten groenvoorspellers geplaatst.