Ruim vijftig verkeerscoördinatoren (ook wel ‘veco’s’ genoemd) van het voortgezet onderwijs en gemeenten door heel Limburg kwamen vorige week samen op het Roermondse Niekée voor de ‘veco-dag’. DTV Consultants organiseerde dit evenement in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL).
De verkeersveiligheidscampagnes ‘Maak van de nul een punt’ en ‘MoNo’ waren een rode draad in het programma. Voormalig docent, theatermaker en onderwijsenthousiast Johan Cahuzak deelde zijn liefde voor werken met pubers. Hij motiveerde de deelnemers vooral in de belevingswereld van jongeren te stappen. Dat is volgens Cahuzak de enige manier om niet-sexy onderwerpen zoals verkeersveiligheid toch bij pubers te laten landen. Een op Limburg en verkeersveiligheid geënte pubquiz daagde de verkeerscoördinatoren vervolgens uit om de eigen kennis te tonen en/of aan te scherpen.
Op de juiste knoppen drukken bij het tienerbrein
Wetenschapsjournalist Mark Mieras sprak tot slot over het tienerbrein. Waarom maakt de tiener soms onveilige keuzes in het verkeer, en hoe verander je dit gedrag? Marks boodschap: vaak denken we dat tieners neuropsychologisch gezien nog niet de juiste keuzes kunnen maken. Maar dat is niet correct. Als je op de juiste knopjes drukt werken hun hersenen uitstekend. Essentieel is dat je ze serieus neemt, en deelgenoot maakt van de dilemma’s. Dat je transparant bent en helder in je emotie. En dat je begrip hebt van hun innerlijke drijfveren.
Kennis mee naar school
De deelnemende verkeerscoördinatoren waren erg te spreken over het geboden programma. Deze kennis en inspiratie nemen zij weer mee naar het docententeam van ‘hun’ middelbare scholen. Een goed aanknopingspunt voor verder stimuleren van verkeerslessen voor leerlingen van 12 tot 18 jaar. Namens het ROVL verzorgt DTV Consultants ook het accountmanagement voor verkeerseducatie in de provincie Limburg, onder meer met het lespakket TotallyTraffic.