Mensen stimuleren om meer te fietsen of te lopen ten gunste van de auto is een populaire maatregel om bereikbaarheidsvraagstukken aan te pakken. En terecht. Gezondheid wordt hierbij vaak door de deelnemers genoemd als motivatie om meer te gaan fietsen en/of lopen in plaats van de auto te pakken. Er liggen dan ook kansen om meer op deze gezondheidskant in te spelen.
Daarom hebben wij sinds 1 oktober onze nieuwe adviseur Eline Scheepers in dienst die zich specifiek richt op deze koppeling tussen mobiliteit en gezondheid. Eline heeft een achtergrond als gezondheids- en bewegingswetenschapper en is gepromoveerd op de gezondheidseffecten van het vervangen van korte autoritten met fietsen en/of lopen.
Cliché maar waar: fietsen en lopen is goed voor je
Eigenlijk zou iedereen -jong en oud- aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) moeten voldoen. Toch blijkt dit in de praktijk lastig te zijn. Slechts 44% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder voldoet aan deze norm. Het is vaak moeilijk om een geschikt moment te vinden om te gaan sporten, maar waarom zou je apart moeten gaan sporten als er veel mogelijkheden op een dag zijn om te bewegen? Als je je verplaatst beweeg je immers toch al? Nederlanders maken gemiddeld drie mobiliteitsverplaatsingen per dag. Ongeveer 70% van al deze verplaatsingen is korter dan 7,5 kilometer. Een afstand die prima te voet of per fiets af te leggen is. Het stimuleren van fietsen en lopen wordt dan ook aangemerkt als een van de beste maatregelen om bewegen te stimuleren aangezien het op een makkelijke manier in het dagelijkse leven ingebouwd kan worden.
Behalve het effect van fietsen en lopen op het voldoen aan de beweegnorm, hebben deze actieve mobiliteitsvormen ook nog andere gezondheidseffecten, zoals:
- Mensen die fietsen en/of lopen voelen zich gezonder en hebben een lager BMI.
- Het stimuleren van fietsen en/of lopen in plaats van de auto heeft ook positieve gezondheidseffecten als gevolg van een afname in luchtverontreiniging, broeikasgassen en geluidsniveaus
- Mensen die voor de fiets kiezen zijn minder vaak ziek en relatief fitter waardoor ze een hogere arbeidsproductiviteit hebben.
- Fietsen en lopen verlagen de kans op hart- en vaatziekten
Dit zijn nog maar een aantal van de vele gezondheidseffecten van fietsen en lopen. Per leeftijdsgroep zullen andere effecten van meer of minder belang zijn. Wist u bijvoorbeeld dat het fietsen/lopen naar school ook van invloed is op de leerprestaties van leerlingen?
Gezondheid en mobiliteit gaan hand in hand
Gezien alle gezondheidseffecten van fietsen en lopen is het eigenlijk raar dat dit vaak secundaire doelen zijn bij het oplossen van bereikbaarheidsvraagstukken. Waarom is het bewegen zelf niet het primaire doel, met een toename van duurzame verplaatsingen als gunstig bijeffect? Benieuwd hoe u gezondheid en mobiliteit hand in hand kan laten gaan? Neem contact met ons op!