Binnenstedelijke logistieke uitdagingen oplossen, het kan met Destinations Smart Dock

In de prachtige oude binnenstad van Rethymno, Kreta, is laden en lossen van goederen voor hotels, restaurants en winkels een belangrijk aandachtspunt. Inwoners en toeristen maken gebruiken vaak de laad- en losplekken om te parkeren. En de logistieke bedrijven en hun klanten zijn niet altijd optimaal op elkaar ingesteld. Voor het Europese project Destinations heeft DTV Consultants daarom Destinations Smart Dock ontwikkeld. Deze webapplicatie helpt de logistiek in de binnenstad van Rethymno in goede banen te leiden.

Destinations Smart Dock is allereerst een reserveringssysteem voor de logistieke bedrijven. Ze kunnen in een planner een laad- en losplaats reserveren op de door hun gewenste plek en tijdstip, voor één of twee kwartieren. Dit kan zowel op chauffeur als kenteken. De laad en losplekken zijn voorzien van parkeersensoren, waardoor in de app live te zien is of de desbetreffende plek ook daadwerkelijk vrij is of niet. Chauffeurs kunnen dat op hun bestemming nog extra aangeven, door een vraag te beantwoorden.

Inclusief track & trace

De chauffeurs kunnen GPS track & trace aanzetten. Zo zien de ondernemers in het centrum van Rethymno welke logistieke bedrijven onderweg zijn met hun levering en waar ze op dat moment zijn.

Test in pilotproject

In het voorjaar start een pilot die antwoord moet geven op deze vragen:

  • Werkt het reserveringssysteem?
  • Waren de plekken daadwerkelijk vrij op het moment dat de leverancier aankomt?

Om hier inzicht in te krijgen logt DTV Consultants de gegevens en bezetting van de sensoren en natuurlijk de reserveringen zelf. Bijzonder aan het project is dat er geen speciale handhavingsacties worden uitgevoerd, waardoor het extra interessant is om te zien hoe zo’n systeem werkt zonder aanvullende maatregelen.

Specialiteit van het huis

Het team Data & Development van DTV Consultants heeft deze webapplicatie gebouwd met precies die bouwstenen waar wij gespecialiseerd in zijn: geografisch georiënteerde webapplicaties, real-time data-ontsluiting en gebruiksvriendelijke gebruikersinterfaces met een diversiteit aan gebruikersgroepen.

Advies en informatie
Carl Stolz

Carl Stolz

Teamleider Data & Development
Willem Buijs

Willem Buijs

Directeur